Teszteltük a pécsi húsvéti sonkákat

Teszteltük a pécsi húsvéti sonkákat

A főtt tojások után húsvéti sonkatesztünk jóval nagyobb sikert aratott a szerkesztőségben. Hatféle füstölt áru került az asztalunkra, ám mindegyiket nyersen fogyasztottuk, hiszen így markánsabban érződik az ízviláguk. Ismét öten kóstoltunk, ötös skálán. A tanulság: ne vegyünk sonkára hasonlító tárgyat!

[box title=”1. sonka”]Beszerzési hely: vásárcsarnok

Ár: 2200 Ft/kg

Amit az eladótól tudunk meg: a hús a Baranya megyei Szilvásról származik, saját, családi birtokon tartják a disznókat

Vélemény: a legtöbben túlságosan puhának véltük, van, aki a “kellemesen omlós” jelzőt használta. Az eladó egyébként figyelmeztetett arra, hogy ez a sonka kicsit puhább, a szárazabb fajtája elfogyott, de megjegyezte, főzni ez is ugyanolyan jó. A zsírját nem annyira kedvelték, húsát inkább, bár volt, aki túl nyersnek vélte.

Pont: 13,5/25[/box]

sonka

[box title=”2. sonka”]Beszerzési hely: vásárcsarnok

Ár: 2200 Ft/kg

Amit az eladótól tudunk meg: a sonka Pécsudvardról származik, saját tartású állatok húsából készül, négy hétig sóban pácolták, egy hétig füstölték, mindezt házi körülmények között.

Vélemény: Ennél a sonkánál abszolút a pozitív értékelés volt többségben. Az elsőnél mindenki jobbnak ítélte, kellemesen füstölt az íze és valamivel tömörebb az állaga. Volt, akinek ez volt a reakciója kóstolás után: “Hmm, ebből jó sokat meg tudnék enni!” Egy kolléga szerint rágós és átlagos az íze.

Pont: 19/25 [/box]

sonka

[box title=”3. sonka”]Beszerzési hely: vásárcsarnok

Ár: 2580 Ft/kg

Amit az eladótól tudunk meg: a húskészítmények egy bogádi házi üzemben készülnek, a húst a környékbeli falvakból szerzik be.

Vélemény: A többség ezt tette az első helyre, szinte mindenkit az igaz falusi sonkára emlékeztetett az íze és a színe, egyik kóstolónknak a sváb sonka jutott eszébe róla. Egyikünk szerint azonban rágós és túlzottan sós.

Pont: 21,5/25[/box]

sonka

[box title=”4. sonka”]Beszerzési hely: Vásárcsarnok

Ár: 2200 Ft/kg

Amit az eladótól tudunk meg: a húskészítmények Pécsudvardon készülnek, saját tartású  állatok és saját készítésű a hús.

Vélemény: Kicsit túl sós, elveszik a füstölés íze, sok benne a zsírsejt, volt, akit a sós íz nem zavart, volt, aki egyenesen odavolt érte. Finom zamata van és nagyon jó az állaga, egyesek haloványnak és puhának vélték.

Pont: 16,5/25  [/box]

sonka

[box title=”5. sonka”]Beszerzési hely: Interspar

Ár: 2290 Ft/kg

Származási hely: Mohács

Vélemény: Többünknek igazi, házias íze tetszett a legjobban és volt benne valami különleges aroma, összességében szinte mindenki finomnak ítélet. Viszonylag sok rajta a zsír, de az könnyű, elomlik az ember szájában.

Pont: 21/25[/box]

sonka

[box title=”És a kakukktojás – Főtt, füstölt tarja”]Beszerzési hely: Tesco

Ár: 1069/kg

Származási hely: Szigetszentmiklós

Ettől a húskészítménytől nem vártunk túl sokat, csupán kíváncsiak voltunk, milyen minőséget lehet kapni ezer forint környékén.

Véleményként csak egy, de annál jellemzőbb meglátást írnénk le: “Végszükség esetére, táplálék gyanánt megteszi, de egyébként borzasztó. Összehasonlíthatatlan a többi húsvéti sonkának kínált termékkel.”

Összetevők: sertéstarja csont nélkül (70%), étkezési só, burgonyakeményítő, emulgeálószerek, sertés állati fehérje, dextróz, sűrítő anyagok, antioxidáns, ízfokozó, tartósítószer, füst [/box]

Pontozhatatlan

sonka

 

[note note_color=”#afa8d2″]Összegzés

– 3. 21,5 pont
– 5. 21 pont
– 2. 19 pont
– 4. 16,5 pont
– 1. 13,5 pont

Az utolsó, igazából ebben az összevetésben komolyan nem is vehető húskészítményen kívül mindegyik húsvéti sonka ízletes volt, rossznak egyiket sem lehet mondani. A dobogós versenyzők között csupán néhány pont különbség van, ami betudató az eltérő ízlésvilágnak.

További örömhír, hogy a kakkuktojást leszámítva az összes sonka – az kofák állítása szerint – Baranya megyéből való, tehát helyi termék, ellentétben a tojásokkal.

Tanulságként annyit vontunk le, hogy a finom, ízletes húsvéti sonkáért nem kell feltétlenül vagyonokat költenünk, hiszen 2000-2500 forintért már beszerezhetjük kilóját. Egy nagyobb család esetében ez még így sem kevés pénz, de az olcsóbb, nem is teljesen tiszta húsból álló “tarja” után azt javasoljuk,  – ha tehetjük – vegyünk inkább kevesebb, de jobb minőségű füstöltárut.  [/note]