Legyen a falad a vásznad!

Legyen a falad a vásznad!

Mint tudjuk – a kalapács nő kezébe nem való! Ha férfi nélkül akarunk nekiállni barkácsolni a lakásban, annak katasztrofális következményei is lehetnek. Azonban van pár tippünk, hogyan dobhatjuk fel a hálószobánk unalmas falát egyedül, különösebb káresemény – és férfi nélkül. A végeredmény pedig izgalmas, akár meglepetésnek is szánhatjuk erősebb nemű társunk haza érkezésére.

Iskolatábla-fal

Az iskolákban található táblafelület analógiájára készíthetsz táblafalat saját hálószobádban is. Pécsett számos bárban, kocsmában és étteremben találkozhattunk már ezzel a megoldással, rendkívül kreatív és nem csak a pillanatnyi fantáziád nyer teret – a felület törölhető, így akár naponta új ábrákkal vagy szövegekkel örvendeztetheted meg magatokat!

Sports Bedroom
Fekete és zöld falszínek közül választhatsz!

Ha van egy üres és unalmas falfelületed a lakásban és szeretnéd hasznossá tenni, te is beruházhatsz egy ilyen jellegű felújításra. Csak annyit kell tenned, hogy vásárolsz egy iskolatábla-festéket (blackboard paint) és rászánsz pár órát a hétvégédből.

[note note_color=”#7ccbfd”]

Alapszabályok festéshez

• Ügyelj arra, hogy minden alkalommal, amikor festesz, helyezd biztonságba bútoraid és értékes ingóságaid. Takard le festőfóliával vagy told a sarokba őket a festés idejére!

• Nevezz ki egy „festős szettet” – még a legkisebb festő manővernél is – amit kedvedre koszolhatsz.

• Minden alkalommal használj maszkoló szalagot a faladon, amivel körberagasztod a festett felületet. Csakis így lehet pontosan, foltok nélkül festeni.

• A száradási idő 2 óra, addig ne írj a felületre![/note]

A festés menete

Iskolatábla-festék választásánál érdemes a drágábbra befizetni, mert minél magasabb minőségű a festék, annál szebb és egyenletesebb felületet ad ki a végén (2-6 ezer forintig). Tisztítsd le a felületet, majd maszkold körbe a festeni kívánt részt. A falméret nagyságától függően válaszd ki a célszerszámot (henger, ecset) majd a festék gondos felkeverése után vidd fel a felületre lassú, de biztos mozdulatokkal. Ha foltos marad, menj át rajta még egyszer száradás után. Ha a festék teljesen megkötött, táblakréta segítségével díszítsd a saját mintáiddal!

Figyelj arra, hogy a táblafesték akrilfesték (vízálló), vagyis csak acetonnal tudod lemosni a nem kívánt felületekről – így a kezedről is.

Legyen a falad a vásznad 8
Az interneten számos ötletet találsz iskolatábla díszítésre!

 

[box title=”Kellékek” box_color=”#77cb8b”]

• Iskolatábla festék

• Maszkoló szalag

• Festőfólia (opcionális)

• Ecset vagy henger[/box]

Utazók térképe

Iskolai intézmények által leselejtezett régi világtérképek, vagy a vásárban talált nagyméretű térképek kincset érnek! Az üres falfelületed felöltöztetheted egy hatalmas térképpel, majd ráadásként színes gombostűkkel bejelölgetheted, hogy merre jártatok eddig a kedveseddel. A külföldi kiruccanásaitokra így évek múltán is örömmel tudtok emlékezni minden lefekvéskor.

Legyen a falad a vásznad 3

[box title=”Kellékek” box_color=”#8f9eff”]

• Egy nagy világtérkép vagy Európa térkép

• Színes gombostű- vagy rajzszögkészlet

• Pár szeg, amivel fel tudod tenni a térképet a falra

• Kalapács[/box]

Graffiti

Szintén olcsó és kreatív megoldás a fali graffitizés. Miután kitaláltad a mintát, amit felfújsz majd a faladra, válaszd ki a színeid! A szaküzletekben a festékszórók végtelennek tűnő tárháza fog fogadni (ezer-3 ezer forintig).

Legyen a falad a vásznad 7

Ahogy a festéshez, a graffitizéshez is szükséged lesz maszkoló szalagra, aminek segítségével körberagaszthatod a mintát. A maszkoló szalagot helyettesítheti még a ragasztható sablon, amit picit nehezebb beszerezni, ezért a maszkoló szalagot ajánljuk. Ennek segítségével csak le kell fújnod a szabad falfelületed és megvárni, míg megszárad a festék. Ezután óvatosan húzd le a maszkoló papírt a faladról, de vigyázz, mert egy gyors mozdulat következtében könnyen leránthatod a vakolatot.

[box title=”Kellékek” box_color=”#e06682″]

• Maszkoló szalag

• Festékszórók[/box]