Mérgező limonádé?

Mérgező limonádé?

A forróság beköszöntével sokan limonádéval oltják a szomjunkat. Nem hiába, hisz finom és hűsítő. De mi a helyzet a citrom hájéval, amit a hozzávalókkal együtt általában belepréselünk az italba?

Nem csak a citrom, de számos másik déligyümölcs, mint például a lime, mandarin, grépfrút és a banán héja is káros lehet az egészségünkre. Ennek az az oka, hogy egyik finomság sem terem országunkban, így hosszú utat kell megtenniük, mire a boltok polcaira kerülnek. Ez alatt az idő alatt pedig begombásodhatnak vagy bepenészesedhetnek. Pontosan ezt elkerülendő különböző vegyszerekkel kezelik a gyümölcsök felületét. Mindez rendben is van, ám ennek sokan nincsenek tudatában.

– Amennyiben a citrom héjával együtt kerül az üdítőbe, akkor a citromhéjon lévő idegen anyagok okozhatnak előre nem látható következményeket. Tehát nem maga a citrom váltja ki a szervezet reakcióját, hanem az érdes felületen bevitt egyéb szennyező anyagok, illetve a kereskedelmi forgalmazás érdekében rájuttatott gombaölő szerek – mondja Salamonné dr. Albert Éva, a PTE Biológiai Intézet Növénybiológiai Tanszék egyetemi docense.

Limonádé 2

Káros hatások

A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összegyűjteni a vegyszerek okozta egészségügyi következményeket. A szüretelés tőlünk távol zajlik, így csak találgatni tudunk, hogy az alábbiak közül milyen gombaölő vagy növényvédő szerekkel kezelik a gyümölcsök felületét.

Ilyenek lehetnek például az aromás szénhidrogének, mint a bifenil, az orto-fenil-fenol és a nátrium-orto-fenil-fenolát. Használják még a tiabendazolt, az imazalilt és a prokloláz nevű szert is – ezek az anyagok penészgomba- és baktériumölő, valamint tartósító hatásúak.

– A vegyszerek lemosással sajnos nem eltávolíthatók, ezért a héjat semmiképpen ne tegyük bele a limonádéba, esetleg a süteményekbe, hiszen némely anyag a héj mélyebb rétegeibe is beszivárog – teszi hozzá Salamonné dr. Albert Éva.

[note note_color=”#f7a14f”]

Nem bizonyított, hogy ezek az anyagok az emberi szervezetbe kerülve káros hatást fejtenek ki, állatkísérletekkel azonban igazolták, hogy más élőlények egészségi állapotára nincsenek túl jó hatással. A tapasztalatok szerint okozhatnak vesekárosodást, izomkoordinációs zavarokat, bőrreakciót, pajzsmirigy működési zavarokat remegést, émelygést, hányást, de akár rákmegelőző állapotot is előidézhetnek.[/note]

Limonádé 4

Mit tegyünk?

  1. Ha tehetjük, ne vásároljunk nagyobb boltokban citrusféléket, inkább vegyünk bioboltokban, ám Salamonné dr. Albert Éva felhívja a figyelmünket, hogy a bioboltokba kerülő citrom vegyszermentessége sem garantálható, valahogy országunkba kell szállítani.
  2. Mielőtt limonádéba tennénk a citromszeleteket, előtte alaposan mossuk meg, hogy a lehető legtöbb vegyi anyagtól megszabadítsuk a gyümölcsöt, ám tisztában kell lennünk, hogy tökéletesen lemosni nem lehet róla, mert a héj mélyebb rétegeibe is leszivárognak.
  3. Miután hozzányúltunk a déligyümölcshöz, szintén mossunk kezet, ugyanis csak tetézzük a bajt, ha a vegyszermaradékokat más élelmiszerekre – esetleg húsra – is átvisszük.
  4. Tanácsosabb a citrusfélék levéből italt készíteni, s ha szeretnénk minél inkább elkerülni a vegyszereket, semmiképpen ne dolgozzuk bele a gyümölcsök héját. Ha tehetjük, vendéglátó helyeken is kerüljük azokat az italokat, amikhez hozzáadják a héjat is.