Zeneterápia babáknak és mamáknak

Zeneterápia babáknak és mamáknak

Ma már tudjuk, hogy a gyermek már az anyaméhben hall és észlel. Megtanulja az anyanyelvének ritmusát, felismeri édesanyja hangját és szívverését, valamint reagál a zenére és az énekre is. Ez a folyamat azonban nem áll meg a születéssel, a zeneterápiát egészen iskolaérésig és azon túl is lehet alkalmazni.

A zene gyógyít

Biztosan mindenki átélte már, hogy egy fárasztó nap után a zenehallgatás nyugtató, lazító hatással van az elméjére, vagy egy ismerős dallam jó élményeket, hangulatot idézett fel. Az édesanyák biztosan tapasztalják, hogy a síró babának ösztönösen dúdolni kezdenek. Életünkben mindenhol jelen van a zene pozitív hatása – ez a zeneterápia passzív (receptív) formája, egy ösztönös öngyógyító és babanevelő módszer.

Az aktív zeneterápia már magán a zenélésen alapul, vagyis ha mi magunk játszunk egy hangszeren, esetleg énekelünk. Értelemszerűen a zeneterápia ezen formájára csak az képes, aki rendelkezik valamiféle muzikalitással. Ám a belső ritmusvilág és az ez iránti vágy ősidők óta belénk van kódolva. A mozgásban, lüktetésben és rezgésekben élő gyermek ezért sokkal könnyebben tanul a ritmusosság segítségével – erre jó példa a kántáló versmondás és a ritmusos szorzótábla tanulás.

Zeneterápia babáknak 3

A komplex (integratív) zeneterápia talán a legtermészetesebb mód. Mozgással és képzőművészettel kapcsolódik, ezekre támaszkodva segíti az önkifejezést és az érzelmek megjelenítését ,valamint stimulálja az agy kreatív központját.

Szakképzett zeneterapeuta

A szakképzett zeneterapeuta eszközként használja a zenét és annak elemeit, például a dallamot, ritmust és az emberi hangot. Ez egy olyan célirányos módszer mely előnyben részesíti a nonverbális gesztusokat, és nem igényel egyáltalán zenei előképzettséget.

– Szakképzett zeneterapeutát ajánlott felkeresni, ha a gyermek hangulat-, szorongásos-, vagy személyiségzavarokkal, valamint pszichotikus zavarokkal küzd. Szakképzést igényelhet a gyászt nehezen megélő gyermek is – mondja Szkotniczky Péter zeneterapeuta.

A zeneterápiához azonban nem feltétlenül kell szakképzettség, a zenei nevelésnek alávethetjük magunkat a várandósság alatt, vagy anyukaként egészen a gyermek iskolaérettségéig önállóan beleilleszthetjük a mindennapok nevelésébe is.

Zeneterápia babáknak 6

Zene a várandóság alatt

A muzsika a mama és a magzat számára is igazán jó hatással van. Az anyát ellazítja, tompíthatja a fájdalomérzetet, valamint szülést segítő relaxációs nyugodtságot kölcsönöz. A magzatot pedig nyugtatja, harmóniába hozza az anyával és dallamokat vés a memóriájába.

– Kodály Zoltán nevének említése nélkül nem lehet beszélni a zenei nevelésről. Elmélete szerint a gyermeknél az anyanyelvi nevelés és a zenei anyanyelvi nevelés együtt kell, hogy történjen. Őt idézve “teljes lelki élet zene nélkül nincs”. Fontos, hogy egy lelkileg kiegyensúlyozott anya méhében növekedjék a magzat – ezt bizonyos zenék hallgatásával lehet elérni. Kutatások igazolják, hogy a legmegnyugtatóbb a klasszikus zene – Vivaldi, Mozart – hallgatása. Ám ez csak egy irány, az a legjobb, ha mindenki az ízlésének leginkább megfelelő dallamokat hallgat, így tud az anya a leginkább relaxálni. A leghatékonyabb, ha a várandós időszakban a kismama otthon természetes módon, észrevétlenül beiktatja a napi életébe, zenét hallgat, énekel, dudorászik – avat be Tarcai Ibolya védőnő.

Zene 0-6 éves korig

A zenei nevelés a megszületés után mindig a gyermek életkori szintjéhez igazodva folytatódjék, altatókkal, gyermekdalokkal, népdalokkal ugyanis rengeteget tud adni a csecsemő számára a dallam és ritmus integrálása a mindennapokba. Pár éves korban, amikor még nem tudja verbálisan kifejezni a gyermek az érzelmeit, a zene segítőkész társ tud lenni – traumákat, nehézségeket, félelmeket és érzelmi hatásokat segít megélni, feldolgozni.

Maggie Rife
Egy egész “zene parkot” is létre tudunk hozni akár a gyerekszobában is

– A zene segít megtanítani szavak nélkül kommunikálni, önkontrollt és kontrollt fejleszt. Segíti az érzelmi fejlődést, illetve egyfajta nyitott világlátást biztosít a kisgyermek számára. Az intenzív hangszerekkel példának okáért nagyon jól ki lehet hozni az markáns indulatokat, ugyanakkor segít kihozni a finom érzéseket is – mondja Standovár Sára pszichológus és integratív gyermekterapeuta.

[note note_color=”#457fce”]-Komplex módon fejleszti a gyermeket, ha a dallamra és szövegre figyel. Koncentrációs képessége, memóriája, beszédkészsége, zenei hallása fejlődik, majd az utánzáson alapuló tanulás következtében értelmi képessége fejlődik, így később az iskolában is könnyebben tanul majd – teszi hozzá Tarcai Ibolya.[/note]

Dalocskák és a zenei hallás

– A kisgyermek zenei nevelését nem a rádióból szóló zenék hallgatásával lehet elsősorban elősegíteni. Mindig az alapokkal érdemes kezdeni, mely a kisgyermekeknél a kisterc (szó-mi-szó-mi) dallamvilággal operáló legegyszerűbb gyermekdalokat jelenti. Ezt követhetik a pentaton dallamok, népdalok. A csecsemő érzékelhetően jobban odafigyel ezekre a dallamokra, mint  a hétköznapi beszéd intonációjára. Ezért fontos, hogy a szülők énekeljenek a tipegőnek – mondja Tarcai Ibolya védőnő.