A festőművész, aki a havihegyi mandulafa rajongója

A festőművész, aki a havihegyi mandulafa rajongója

Cziráky Gabriella már gyerekkorában a Magaslati úton lakott családjával, ahol a kertjükben is állt egy mandulafa. De már kislányként fontos volt számára az a havihegyi fa, ami nemrégiben az Év Európai Fája címet nyerte el és már gimnazistaként is megihlette. 

A festőművészt a különleges fához is már egészen fiatalon átélt emlékek kötik, hiszen a mandulafa melletti Havihegyi templomba jártak családjával misére, és az itt tartott búcsúkon is rendszeresen részt vettek. Már ekkor is szeretett a csodálatos fában gyönyörködni.

Az Év Európai Fájának megválasztott havihegyi mandulafáról végül akkor kezdett képeket készíteni, mikor a művészeti gimnázium diákja lett, Lantos Ferenc festőművész első rajztagozatos osztályában.  

– Lantos Ferenc azt a feladatot adta az osztálynak, hogy húsz, különböző technikával készült képet adjunk le neki fejenként, kellett legyen köztük akvarell, portré és ceruzarajz is például. Én akkor felmásztam a mandulafára és onnan festettem a várost. Sokszor azt is mondta a tanárunk, hogy a próbapapírunk jobb a festményeinknél. És persze, hogy ha egy kép nem jó, tartsuk a csap alá és kezdjük elölről – mesélte nevetve a festőművész.

A gimnáziumi tanulmányai után Cziráky Gabriella főiskolára ment és magyar-német-rajztanári szakot végzett. Tanított Hetvehelyen, Szentlőrincen, az NDK-ban tolmácsolt és fordított, és végül visszakerült Pécsre, ahol először a Nevkóban oktatott, majd a Zipernowsyból ment nyugdíjba 2000-ben. Közben, munka mellett pedig még képzőművészeti szakiskolát is végzett Budapesten.

Elmondta, korábban elsősorban zsírkrétával rajzolt képeket, leginkább tölgyfákról, amióta nyugdíjas akvarellfestéket és akvarellceruzát alkalmaz a mandulafáról készült képeihez. Lantos Ferenc tanítása alapján azt vallja, hogy az akvarellképeken mindig kell fehér felületnek lennie. Fő motívuma általában a mandulafa, de sokszor festett tájképeket utazásai során más városokban is. A festmények mellett különböző ruhadarabokra is fest, ezekre is főként mandulavirágokat és más, természetinspirálta motívumokat.

– Nekem a havihegyi mandulafa és környéke egy szakrális hely, készítettem ott képeslapméretű rajzoktól elkezdve egészen nagy képekig mindenfélét a tájról, a fákról, a városról felülnézetből. Ezek nagy részét egyébként elajándékoztam barátoknak, levelezőtársaknak. Ma már csak ritkábban megyek fel a havihegyi fához, hiszen rengeteg időt töltöttem el ott és fejből is le tudom festeni – mondta Cziráky Gabriella.

A festőművész havihegyi mandulafáról készített képeiből május 14-én 17.30-kor nyílik kiállítás a VOKE Vasutas Művelődési Házban. A tárlatot június 7-ig lehet majd megtekinteni.

Több információ a kiállításról ITT olvasható.