Csapatban, erősebben: bemutatkozik a pécsi Egyedülálló Szülők Klubja

Csapatban, erősebben: bemutatkozik a pécsi Egyedülálló Szülők Klubja

017-ben alakult Pécsett az Egyedülálló Szülők Klubja, mely egy 2005 óta országosan működő alapítvány helyi képviseleteként támogatja és segíti az egyszülős családokat. Klubfoglalkozásaik és programjaik alkalmával változatos, a gyakorlati életben jól használható tanácsokkal látják el a résztvevőket. 

Egyedülálló szülőként az embernek a kétszülős családokhoz képest általában sokkal több problémával, bizonytalansággal kell szembenéznie. Minden döntés, felelősség a gyerekeivel és saját magával kapcsolatban is rá marad, nincsen társa, akinek kikérhetné a tanácsát vagy véleményét.

Jó esetben ilyenkor a tágabb családhoz vagy barátaihoz fordulhat, de mi van, ha valaki ezeknek is híján van? Vagy egyszerűen örömmel megismerkedne sorstársaival, hasonló érdeklődésű emberekkel, szívesen járna társaságba? Ezeknek az embereknek nyújt kitűnő lehetőséget a pécsi Egyedülálló Szülők Klubja. Hogy hogyan, azt a klub vezetője, Bolf Jutka osztotta meg velünk.

– Kik csatlakozhatnak az Egyedülálló Szülők Klubjához?

– Az alapító tagok tizenketten vannak, azonban a létszám hol csökken, hol növekszik. A klubunk oszlopos tagjai között van életmód-tanácsadó, párkapcsolati szakértő, mediátor és sok más, a klub számára is hasznos foglalkozásnak hódoló ember, akik tanácsaikkal igyekeznek az alkalmanként, vagy rendszeresen a foglalkozásokon részt vevő tagoknak segíteni a mindennapi problémáikban. A név ellenére nem csak egyedülálló szülők vehetnek részt ezeken, szívesen látunk bárkit, akit a témáink érdekelnek, vagy szaktudásával, tapasztalataival el tud látni minket tippekkel. Sajnos kevés férfi vesz részt a programokon, holott hasznos lenne gondolatokat cserélni a másik nemmel is, reméljük, hogy ez változik majd. Azt vettük észre, hogy a férfiak nehezebben nyílnak meg és beszélnek a dolgokról, de nálunk nem kell félniük, rendkívül elfogadó közösség vagyunk.

Bolf Jutka: „A csapatépítés a lényeg. Ha csapatban vagyunk, sokkal hatékonyabbak vagyunk.”

– Milyen témákat dolgoznak fel a programok alkalmával? 

Havonta egyszer a Pécsi Kulturális Központban van egy klubfoglalkozás, amire általában valamilyen szakembert hívunk meg, aki például meditációt, önfejlesztő tréninget, vagy a tudatos nevelésről, pénzgazdálkodásról, konfliktuskezelésről szóló interaktív előadást tart. Nagyon változatosak a témák, de mindig igyekszünk hasznos tudást átadni. Az előadások alatt egyébként mindig működik gyereksarok is, hogy ne kelljen bébiszittert keresni, hanem akár magukkal hozhassák a porontyokat is. Emellett a Pécs Plaza játszóházában szoktuk együtt „kitombolni” magunkat, jutányos áron fogadnak bennünket havi egyszer játszani, beszélgetni. A következő ilyen alkalom június 15-én lesz. Másnap pedig Cserkúton tartunk Paraerdő programot. Persze a tagok között barátságok is kialakultak, sokat beszélgetünk és találkozunk a klubon kívül is.

– Mik a célok a jövőben?

Jó volna, ha ki tudnánk alakítani egy klubházat valahol, ahol gyakrabban tudnánk programokat tartani, ehhez egyelőre keressük az anyagi hátteret. Időről időre nyerünk pályázatokat, amik lehetőséget biztosítanak rá, hogy jó programokat tudjunk finanszírozni, de fontos lenne a folyamatos támogatottság. Emellett mindig várjuk olyanoknak a jelentkezését, akik szakmájukból vagy élettapasztalatukból adódóan egyedülálló szülőknek jól hasznosítható előadást tudnak tartani. És persze sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, szeretnénk a klub taglétszámát is bővíteni, akár Pécs környékére kiterjeszteni.

A klub következő nagyobb programja egy közös családi nap lesz a Mecsextrém Parkban, melyet valamikor augusztusban szerveznek. Érdeklődni az egyszulo.pecs@gmail.com e-mail-címen, vagy Bolf Jutkánál a 06 30 583 0614-as telefonszámon lehet róla.