Egy „bárkába” gyűlnek a pécsi anyák, hogy egymást segítsék

Egy „bárkába” gyűlnek a pécsi anyák, hogy egymást segítsék

Minden gyermek születése megváltoztatja a család addigi életét: sok az öröm, nagy a boldogság, de akadnak leküzdendő akadályok, problémák is. Ez utóbbiakról persze sokkal kevesebbet beszélünk, a hasonló helyzetben lévő anyák egymás között is sokszor félnek bevallani egy-egy baklövésüket. Hogy támogató légkört alakítsanak ki, ahol minden édesanya beszélhet az őt – akár kínosan – érintő témákról, Till Judit óvodapedagógus-coach és Bizse Roberta pszichológus létrehozták az Anyabárka nevű csoportot

Lassan két éve kezdett bele a két barátnő az egyelőre nem bejegyzett egyesületként működő Anyabárkába, ahol kismamáknak és anyáknak szerveznek különböző – főként beszélgetős – programokat, sőt idén már második alkalommal rendezték meg egyházi támogatásból a népszerű Anyafesztivált, melyről korábban írtunk. 

Amit kínálnak: lelki felkészítés az anyaságra kismamáknak; kis-, vagy kamaszgyermekes anyukák beszélgetős csoportja; sőt tervben vannak meghívott előadó közreműködésével szervezett workshopok is. Egy-egy ilyen alkalom általában 2-3 ezer forintba kerül az édesanyáknak, akik több – minimum hat és maximum tízfős – csoportra oszlanak aszerint, ki milyen élethelyzetben van: például külön-külön találkozik kismama, kisgyermekes anyuka, tinédzserkorú, vagy éppen „problémás” gyereket nevelő anya.

Till Judit és Bizse Roberta jó barátnők, akik azért álltak össze, hogy anyukáknak segítsenek

– Ahhoz, hogy a gyerek és a család boldogan éljen, elengedhetetlen, hogy az anyuka jól érezze magát és kiegyensúlyozott legyen. Az alapvető célunk az volt, hogy olyan helyet biztosítsunk, ahol más baba-mama klubokkal ellentétben nem a gyerekkel, hanem az anyukákkal foglalkozunk. Itt mindenki szóhoz juthat, de általában megadott tematikával foglalkozunk és a kolléganőmmel ketten vezetjük a foglalkozásokat. Ha csak havonta egyszer is, fontos, hogy az anya néhány órára kiszakadjon a mindennapi mókuskerékből és őt megértő, hasonló élethelyzetben lévő nőkkel beszélgethessen. Hiszen azt sehol nem tanítják, hogyan kell egy anyának működni nőként, feleségként, anyaként; így kivétel nélkül mindenki elkövet hibákat – mondta el lapunknak Till Judit.

Hozzátette, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a reklámok, filmek, könyvek sokszor elferdítik a valóságot: nincs olyan szülő, aki mindent tökéletesen csinálna, csak ezt senki nem szereti bevallani másoknak.

– A bárka név onnan jött, hogy olyan közösséget szerettünk volna létrehozni, ami összefogó, és biztonságérzetet ad az anyukáknak. A legnagyobb erősségünk szerintem az, hogy kicsit enyhítjük a bizonytalanságot, amit az édesanyák érezhetnek. Szeretnénk elhitetni velük, hogy ők igenis jó anyák, és azt elérni, hogy saját maguknak próbáljanak megfelelni – mondta végezetül az Anyabárka ötletgazdája.