Egy varázslatos világot nyitnak meg a pécsi édesanya csendeskönyvei

Egy varázslatos világot nyitnak meg a pécsi édesanya csendeskönyvei

Építészmérnökből lett fejlesztő gyermekjátékokat varró kreatív édesanya Bajtai Viktória. A nem egy tipikus, baba-mama klubba járó pécsi nő termékeit imádják az anyukák, és nem csak gyermekként, de felnőttként sem lehet betelni a határtalan leleményességgel elkészített csendeskönyvekkel, kincskeresőzsákokkal.

Első kisgyermeke megszületése után kezdett el foglalkozni Bajtai Viktória a fejlesztő gyermekjátékok varrásával, saját bevallása szerint azért, mert kellett valami kreatív foglalkozás, amivel lefoglalja magát babázás közben. A fiatal nő olyannyira megtalálta önmagát a csendeskönyvek, saját készítésű babák, és az úgynevezett spy bagek – matatózsák, vagy más néven kincskeresőzsák – készítésében, hogy mára már Ananas névre keresztelt saját márkája is van.

– Mikor megszületett a kisfiam, szerettem volna magamnak venni egy pelenkázó neszesszert. Nem találtam sehol számomra igazán tetsző mintájút, ekkor határoztam el, hogy elkészítem magamnak. Varrni még édesanyámtól tanultam – máig az ő varrógépén varrok – az ötletek pedig csak úgy ömlöttek. Utánajártam, hogy a legszuperebb módszer erre a textilnyomtatás, amihez elkészítettem a szabásmintát, megrajzoltam a tökéletes anyagot, és meg is született az első pelenkázó neszesszer – meséli a kezdeteket Viki.

Ahogy annak lennie kell: barátnők, ismerősök kezdtek el érdeklődni az ötletes szütyők iránt, a textilnyomtatás technológiája pedig új távlatokat nyitott meg a pécsi nő előtt. Ahogy cseperedett a kisfia, Viki találkozott a csendeskönyvek világával is, nem sokkal később pedig első saját készítésű példánya is megszületett.

Biztos tudod, milyen az, amikor elindul a vezérhangya. Aludni sem tudtam, egyfolytában a játékokon járt az eszem, csak úgy ömlöttek az ötletek.

– Saját kezűleg, számítógépen tervezem meg a könyvek tematikáját, oldalait, és a figurákat is. Miután megérkezik minden a nyomdából, kivágom, összevarrom az „alkatrészeket”, és megszületik a könyv. Az oldalakat egyébként lehet variálni, bővíteni, a vásárló kénye kedve szerint állíthatja össze a saját kötetét – meséli Viki.

A legtöbb könyv szép színes, interaktív, mosható, bababarát anyagból készült, és az adott korosztály igényeire szabva találhatók benne feladatok. A csendeskönyvek már hat hónapos kortól a pici kezébe adhatók. Míg a legkisebbeknek készült könyveknek csak fix elemei vannak, és leginkább az érzékszervekre hatnak, addig a tipegőknek készült kötetekben már vannak interaktív feladatok is.

A csendeskönyv fejleszti a gyerkőcök finommotorikus-képességét, memóriáját, a szín- és formafelismerést, logikát, fantáziát. Van receptkönyv, amelyben a kiválasztott „recept” alapján kell összeállítani a tépőzáras részekből a süteményt; van öltöztetős, ahol a gyermek maga tudja kiválasztani a ruhákat, melyeket akár ki is tud mosni, majd kiteregetni, de fiúknak is vannak könyvek, például Star Warsos, szuperhősös, erdei állatos, vagy autós tematikájú. A erdei állatos könyvben például a málnát gyűjtögető maci, és a mogyorót szedő mókus mellett az évszakokra jellemző terméseket lehet felrakosgatni a fára.

A csendeskönyvekkel párhuzamosan a pécsi anyuka elkezdett matatózsákokat is gyártani, melyek szintén fejlesztő hatású, unaloműző játékok. A kis tárgyak lényege, hogy egy apró ablakon keresztül meg kell találni a műanyag granulátumok között a játékhoz erősített kártyára felvarrt tárgyak mását.

– A mindenféle színekben pompázó, textúrákat és anyagokat felvonultató kincskeresőzsákokat akár egy hat hónapos gyermeknek is odaadhatjuk. A játék ugyanis bababiztos, vagyis nem esik le róla semmi, bababarát festékkel festett, és olyan anyagból készült. Utazásokra, orvosi rendelőbe, várakozás esetén szuper megoldások, mivel képesek lekötni hosszú időre a kicsi figyelmét – mondja Viki, majd hozzáteszi, hogy mindemellett dekorációs babákat is készít.