Fenomenális francia minipitével várják a pécsieket a Jégkuckóban!

Fenomenális francia minipitével várják a pécsieket a Jégkuckóban!

Lendületes, fiatalos divat, mégis nosztalgia fogad a Kőrösi Csoma Sándor utca 4. szám alatt. Az üzletbe belépve egy közel ötvenéves fagylaltgépet, és egy dátumot szúrunk ki: 1992. Egy mosolygós házaspár képe lóg a falon oklevelek és elismerések koszorújában, no meg számtalan ínycsiklandó fagylalt és sütemény lapul hívogatóan a pultban. Április 13-án ünnepli első – egyben huszonhetedik – szülinapját az uránvárosi Jégkuckó cukrászda, aminek apropóján szeretnék megvendégelni a pécsieket a különleges francia minipitével, a tarte-tal. 

Nem korábban, mint 1992-ben nyitotta meg kapuit Pécsen a Jégkuckó Uránvárosban, a mostani Hajnóczy-piac helyén, akkor még csak fagylaltozóként. Gergulás Attila és felesége, Gergulásné Csobot Éva – aki jelenleg a cukrászat lelke és motorja – családi vállalkozásként kezdett el fagylaltot árusítani, majd tizenhét év után, a környékbeliek igényeire reagálva süteményekkel is bővítették palettájukat. A Hajnóczy-piac felújítása miatt tavaly azonban költöznie kellett a cukrászdának, így találtak rá a párszáz méterrel odébb található, Kőrösi Csoma Sándor utca 4. szám alatti üzlethelyiségre, ahol máig készítik a jobbnál jobb édességeket.

– Huszonhét éve együtt dolgozunk családi vállalkozásként, immár lányunk, Gergulás Viktoria, valamint egy lelkes profi cukrászcsapat segítségével, amiről meggyőződésem, hogy a siker záloga. Amit nem szeretettel, szívvel-lélekkel csinál az ember, az nem tud ilyen sokáig jól működni – vélekedik Gergulás Attila, a Jégkuckó tulajdonosa, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Baranya megyei elnöke.

Imádni való a vintage stílus az üzletben

A csapat imádja az uránvárosi közeget, már az idősebbek, családosok, fiatal pécsiek is megtalálják őket, és rendszeresen vissza is járnak a kedvenc süteményeikért. Ahogy a tulajdonos beavat, az egyik legkelendőbb termékük a Nosztalgia krémes, amit szinte pillanatok alatt elkapkodnak a vendégek, de rendkívül népszerűek a gyümölcsfagylaltjaik is, melyeket kizárólag prémium gyümölcskészítményekből főznek. A cukrászcsalád folyamatosan újít, és ihletet merít a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett külföldi, szakmai utakból is.

– A szövetség nagy figyelmet fordít rá, hogy a tagok rendszeresen kijuthassanak olasz és francia szakmai utakra, kiállításokra, hazai és külföldi mesterek által tartott tanfolyamokra, aminek keretében neves cukrászoktól leshetik el az európai trendeket, újhullámos cukrászati megoldásokat, fogásokat, gyártási technológiákat. Legutóbb októberben voltam egy szakmai úton a Francia Riviérán, ahol volt szerencsém öt nemzetközileg elismert cukrászműhelybe is bepillantani. Ez a tapasztalat bátorított arra, hogy kipróbáljuk a műhelyünkben régóta kihasználatlanul pihenő tarte-készítő gépünket. Ennek találtunk egy tökéletes apropót: az első születésnapunkat – avat be Gergulás Attila.

A Jégkuckó csapata ugyanis egy éve költözött át a Kőrösi Csoma Sándor utca 4. szám alá, ez a szombati ünnep remek alkalom arra, hogy kipróbálják, egyben a pécsiek véleményét kérjék egy kóstolás keretében az elkészült francia minidesszertekről.

A tarte tulajdonképpen egy könnyed, nyitott tetejű francia „minipite”, melyet különböző méretekben el lehet készíteni, a falatnyi falatoktól egészen a húsz centiméter átmérőjű tortákig. Az ízesítésének számtalan variációja létezik.

A cukrász elárulja, hogy szombatra több mint ezer apró süteményt fognak elkészíteni, melyeket tálcán kínálnak a betérő vendégeknek reggel 9-től este fél 7-ig, a készlet erejéig. Mindenkit szeretettel várnak, és bátorítanak, hogy ünnepeljünk velük együtt a jeles nap alkalmából. (x)