Habár javult a tendencia, Magyarországon továbbra is sok az öngyilkosság

Habár javult a tendencia, Magyarországon továbbra is sok az öngyilkosság

Noha az elmúlt évtizedekben jelentősen javultak az öngyilkossági halálozási statisztikák, hazánk továbbra is vezető helyen van mind az öngyilkossági kísérletek, mind a befejezett öngyilkosságok számának tekintetében, a magyar családok jelentős hányada valamilyen módon érintett a kérdésben. A Pécsi Egészségfejlesztési Irodában az öngyilkosságot megelőző viselkedés felismeréséről, lehetséges segítségről több előadást hallgathattak már meg a témában az érdeklődők. Lássuk, miért olyan fontosak ezek az alkalmak.

Az Eurostat legutóbbi felméréséből származó, 2015-ös adatokra hivatkozva azt közölte, hogy az egyes országokat tekintve Litvániában a legrosszabb a helyzet, itt 100 ezer lakosra vetítve 30 öngyilkosság jut, Szlovéniában 21, arányosan a harmadik legtöbb öngyilkosságot viszont Magyarországon és Lettországban követik el: mindkét országban 100 ezer lakosra 19 öngyilkosság jut. Az EU-s átlag 11.

Pécsett az öngyilkossági statisztikák jelentősen nem térnek el az ország más, hasonló méretű városainak adataitól, tudtuk meg Antus Eszter pécsi klinikai szakpszichológustól. 

2015-ben 100 ezer emberre 19 öngyilkos jutott Magyarországon

Kiknek szólnak az öngyilkosságot megelőző viselkedés felismeréséről tartott előadások? Antus Esztert kérdeztük. 

– Mire számíthatnak az előadásokon részt vevő pécsiek, mi a cél?

– Az ilyen előadások célja, hogy az öngyilkosság jelenségét, illetve az azt megelőző krízisállapot jellemzőit ismertessék a lakossággal, hogy adott esetben könnyebben felismerjék és tudják, mit tehetnek rokonként, barátként, valamint hova fordulhatnak hivatásos segítségért.

– Miért fontos ezzel a témával foglalkozni, tájékoztatni róla a lakosságot?

– Noha az elmúlt évtizedekben jelentősen javultak az öngyilkossági halálozási statisztikák, például 1986 és 2006 között felére csökkent a 100 000 lakosra vetített öngyilkossági halálozás, vagyis 46-ról 23-ra. Hazánk azonban világviszonylatban még mindig elsők között van mind az öngyilkossági kísérletek, mind a befejezett öngyilkosságok számának tekintetében. Ezért szükséges foglalkozni a problémával és segíteni az érintetteken.

– Mit tehet az ember, ha felfedezi ismerősén az öngyilkosságot megelőző viselkedést?

– Az előadás során az elméleti háttér ismertetése mellett igyekszem konkrét példákat hozni arra, honnan ismerhető fel az öngyilkossági veszély, mit mondhat, vagy tehet egy közeli hozzátartozó vagy barát, ha a környezetében felismeri valakin az öngyilkossági krízis jeleit, mit tehet abban az esetben, ha ő maga az, akinek öngyilkossági gondolatai vannak, illetve hova fordulhat segítségért, beleértve az egészségügyön belül elérhető segítséget, illetve krízis-telefonszámokat, chatet, e-mailt, skype-elérhetőségeket.

Az előadásokról további részleteket IDE kattintva tudhatunk meg. 

[su_box title=”Kérjünk segítséget!” style=”soft” box_color=”#e62f35″ radius=”2″]A Pécsi SOS Élet, öngyilkosság-megelőző sürgősségi telefonszolgálatot 19 óra és reggel 7 óra között ingyenesen hívhatjuk a 06 80/505-390-es számon, de tárcsázhatjuk a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok éjjel-nappal ingyenesen hívható számát is: 116-123. [/su_box]