Meghívtak esküvőre? Te vagy a boldog ara? Nincs, mit felvegyél…

Meghívtak esküvőre? Te vagy a boldog ara? Nincs, mit felvegyél…

Több esküvőre is meghívtak az idén, és fogalmad sincs, mit vegyél fel? Esetleg nemsokára férjhez mész és még mindig kétségbeesetten keresed a tökéletes ruhát? Mutatjuk, mik lesznek a legmenőbb színek, formák, kiegészítők menyasszonyok, koszorúslányok és persze vendégek számára az idei esküvőszezonban.

Frank Adél pécsi divattervező-iparművész és Klotcz Edit, a pécsi Kloé Divatszalon tulajdonosa véleménye egyezik abban, hogy az esküvői vendégeknek továbbra is tabu feketét, fehéret és pirosat húzniuk.

Klotcz Edit hozzátette, az a legfontosabb, hogy a ruhát a viselője megfelelően tudja hordani. Elmondta azt is, hogy azok a hölgyek, akik egyszerre divatosak és elegánsak szeretnének lenni, jobb, ha nem húznak térd fölé érő szoknyát egy esküvőre. Sokkal inkább testhezálló, térd alá érő, vagy pedig a bokát is takaró, A vonalú ruhát válasszanak. Frank Adél szerint pedig egyre felszabadultabbak a menyasszonyok és a vendégek, sokkal inkább mernek új színeket, formákat kipróbálni. 

– A menyasszonyi ruhák terén tavaly kezdett divatba jönni és idén is folytatódik, hogy könnyedebbek és lágyabbak a ruhák, eltűnnek a vastag anyagok és nagy abroncsok. Újszerű, bár nem mindenki tud vele azonosulni, hogy légiesek, majdhogynem áttetszőek, de természetesen nem teljesen átlátszóak a ruhák. A testtüll továbbra is hódít, illetve a rusztikus mintájú csipkék. Strasszokat már kevesen kérnek a ruhákra. A 2020-as előrejelzések szerint a tervezők elmennek majd a puritánabb, díszítetlenebb, viszont nagyobb volumenű ruhák irányába. Tehát könnyedek, de merevek lesznek a használt anyagok és ezáltal szépen megtartják a berakásokat – magyarázta Klotcz Edit.

Hozzátette, a színek is egyre világosabbak a menyasszonyi ruháknál, a törtfehér legvilágosabb árnyalatait kedvelik az arák. A vakító hófehér viszont nincsen a palettán. Sokan nem fátylat, hanem inkább palástot választanak maguknak, illetve a pelerinek leváltják a bolerókat és kabátkákat. A cipők tekintetében pedig egyre többen vállalnak be valamilyen élénk színt. Kiegészítésként még élővirágot és különleges fülbevalókat választanak, nyakláncot nem hordanak a szakember szerint a menyasszonyok.

Csillogó menyecskeruha, légies menyasszonyi ruha és nadrágkosztüm a Kloé idei kollekciójából

Szintén a menyasszonyi ruhákkal kapcsolatosan látott el minket információkkal Frank Adél. Elmondta, ahogy minden mást, úgy az esküvői divatot is nagyban befolyásolja a külföldi kifutók világa, illetve a különböző celebek, királyi családok tagjainak esküvői szettjei. 

– A bemutatókon nagyon sok tollas ruhát láttam, a tollak pedig nagyon változatosan jelentek meg a ruhákon. Sok hosszú ujjú darab esetében például az ujjak végén omlottak le. Picit a 60-as évek köszöntek vissza ebben a trendben. A másik dolog a masni, ami minden méretben és mennyiségben megtalálható a legnagyobb divatmárkák kollekcióiban. Az aszimmetria nagyon megy, illetve az erős színek és a virágminták is. Ez utóbbiaknál például rengeteg a 3D-hatású motívum. A legtöbb menyasszony vagy a versailles-i hatalmas, nagyon díszes szoknyát választja; vagy pedig elegáns, minimalista stílusú, egyenes szabású ruhát – mondta. Kiemelte, hogy a legutóbbi divat szerinti ruháknál hangsúlyosak a vállak, az ujjmegoldások. A puffos ujj, a raglán, a raffolások és az aszimmetrikus megoldások hódítanak.

– Újdonságnak számít, hogy levehető ujjakat, pelerint, akár szoknyát alakítanak ki a tervezők, így feldobva a ruhákat. Emellett pedig a több rétegű tüll is nagyon trendi, akár az egész ruhát beboríthatja – tette hozzá Frank Adél. A megszokott fehér és ekrü mellett króm, füstös színek is megjelentek a kifutókon, mondta.

Máig sokan emlegetik és utánozzák Meghan Markle sussexi hercegné tavalyi minimalista ruháját

A menyecskeruhát tekintve a pécsi szakemberek szerint sokan nem ragaszkodnak a piroshoz, viszont szeretik a csillogó anyagokat. A rózsaszín, az eperszín, a fukszia, a bordó árnyalatai és a pink árnyalatok is közkedveltek, illetve sokan babakék ruhát, vagy piros-fehér kombinációt választanak, mondta a Klotz Edit. A koszorúslányoknál leginkább a hosszú ruhák és az egyforma színek, hasonló fazon az elvárás szerinte. Az anyagok általában lágyak, könnyűek és sokszor csillogóak, glitterrel befuttatva.

A nadrágkosztümöket főként az örömanyák kedvelik nagyon, de sok vendég is ilyet választ. Azok a nők, akik a hétköznapokban nadrágot hordanak, inkább választják ezt, mint szoknyát. Sőt, manapság már nadrágos menyasszonyi ruha is létezik, tette hozzá Frank Adél, akinek egyik specialitása a míder-nadrág összeállítás.

A csipke és a pasztellszínek természetesen minden esküvői vendég esetében hódítanak

Korábbi cikkünkben kifejezetten az örömanyákat láttuk el tippekkel, ITT olvashatjuk.