Nem akarsz a hőségben a tűzhely előtt állni? Íme, ezek a neked való receptek!

Nem akarsz a hőségben a tűzhely előtt állni? Íme, ezek a neked való receptek!

Az utóbbi napokban nem nagyon csökkent 30 fok alá a hőmérséklet, hőségriasztást is kiadtak. Ugyan kinek van kedve ilyenkor az amúgy is meleg lakást még inkább felfűteni a sütő vagy a tűzhely beindításával? Lokodi Ákos pécsi séf ajánlásával mutatunk néhány remek receptet, amikhez nincsen szükség hőkezelésre, csupán egy kis kreativitásra. Ráadásul rendkívül könnyed ételekről van szó, amiket a hőségben is simán fogyaszthatunk a szervezetünk túlzott megterhelése nélkül.   

hirdetés

Andalúz gazpacho

Hozzávalók: 0,5 kg érett paradicsom hámozva és kimagozva, 7 dkg salátauborka meghámozva (vagy kígyóuborka), 5 dkg nagy fejű főzőhagyma, 10 dkg kaliforniai zöldpaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 5 dkg több napos bagett, 2 dl extra szűz olívaolaj, 1 dl borecet, 0,5 l víz, só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket és a bagettet nagyobb kockára vágjuk, majd utóbbit meglocsoljuk az ecettel. A zöldségeket és a beáztatott kenyeret nagyobb tálba tesszük, megsózzuk és meglocsoljuk az olívaolaj felével, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Ezután az egészet alacsony fordulatszám mellett, hogy selymes elegyet hozzunk létre, egyneműre turmixoljuk, és apránként adagoljuk hozzá a maradék olívaolajat, majd 4-8 dl vízzel a kívánt állagra hígítjuk és végül szitán átpasszírozzuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés csilivel ízesítjük. Hűtve, de nem jegesen tálaljuk.
 

Lazactatár

Hozzávalók: 40 dkg lazacfilé, 1 nagy érett avokádó, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 lime leve, 1 csokor újhagyma, 1 csokor kapor, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi fehérbors, csipetnyi őrölt gyömbér, 1 csipet só, 1 mokkáskanál szardellakrém

Elkészítés: 

Fotó: Szecsődi Balázs

Az esetleges szálkákat kihúzzuk a lazacfiléből, a bőrét lefejtjük, a halhúst apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzátesszük a gyömbért és a szardellakrémet. Az egyik lime héját és a fokhagymákat ráreszeljük, a citromok levét kicsavarjuk és mag nélkül ráöntjük, jól összeforgatjuk a hallal.

Az érett avokádót kétfelé vágjuk, magját kivesszük, meghámozzuk és apróra vágjuk. A kaprot és az újhagymát is összevágjuk, majd mindezt az olívaolajjal együtt a halunkhoz tesszük. Óvatosan átkeverjük és szükség esetén utánaízesítünk. Jól kihűtve (körülbelül 1,5-2 óra után), pirítóssal kínáljuk!

Gyors, joghurtos jégkrém

Hozzávalók: 20 dkg gyümölcs, 2 dl natúr görög joghurt, 1 ek citromlé, 2 ek méz

Elkészítés: A gyümölcsöt megtisztítjuk és a mézzel aprítóba vagy turmixgépbe tesszük, összeaprítjuk. Hozzákeverjük a joghurtot és a citromlevet, és alaposan összekeverjük.
A masszát fagyiformába tesszük, és néhány órán át a mélyhűtőben pihentetjük. A krémesebb állagért 20 percenként keverjük át!