Neveletlen a gyereked? Lehet, hogy csak túl sok cukrot eszik

Neveletlen a gyereked? Lehet, hogy csak túl sok cukrot eszik

Pörög-forog a gyerek, mint egy tornádó, kezelhetetlen és egyszerűen nem lehet leállítani? Nem biztos, hogy neveletlen, egyszerűen lehet, hogy csak túltolta a szénhidrátot! Ha a Duracell-nyuszi elbújhat a gyereked mellett, akkor esélyes, hogy túl sok cukrot adsz neki. A jelenség gyakori, ma minden negyedik magyar gyermek elhízott vagy túlsúlyos.

A szénhidrát nem „ördögtől való dolog”, de érdemes tisztában lenni, hogy mi történik a szervezetünkkel, ha ilyen ételeket eszünk. Az étrendi szénhidrátok három fő kategóriába sorolhatók: cukrok, ezek édes ízű, egyszerű szénhidrátok, ilyen a glükóz, fruktóz, galaktóz és szacharóz, vannak a keményítők, melyek az emésztés során glükózzá bomlanak le, valamint megkülönböztetünk rostokat, ezek összetett szénhidrátok, amiket nem tudunk megemészteni, de az emésztőrendszerben élő jótékony baktériumoknak hasznosak.

Kovács Viktória, a Cseperedő Bölcsőde élelmezésvezetője szerint azonban nagyon nem mindegy, hogy melyiket mikor, és milyen mennyiségben adjuk a gyereknek. Éppen ezért fontos volna megtalálni köztük az egyensúlyt, mert a kiegyensúlyozott étrend mellett kiegyensúlyozottabb gyermekre is számíthatunk.

via GIPHY

– Az egyszerű szénhidrátok – például a gyümölcscukor, a fruktóz, és a tejcukor, a laktóz, vagy a répacukor, szacharóz – emésztése, lebontása gyorsabb folyamat, így gyermekünk szervezete akár perceken belül energiát nyer belőle. Emésztésük már a szájban, a nyál segítségével megkezdődik, majd a vékonybélbe érve szinte azonnal felszívódik a véráramba, energiát biztosítva az izmoknak, az agynak. Ennek köszönhetően jobban teljesíthet akár a sportban, vagy gyorsabban pöröghetnek a „fogaskerekek” a matekórán. Ha felborul az egyensúly, és gyermekünk túl sok egyszerű szénhidrátot vesz magához, annak hosszú távon káros következményei lehetnek – mondja a szakember.

A tartósan magas cukorfogyasztás magas inzulinszintet eredményez, mely hosszú távon számos krónikus betegség mellett az elhízás, a 2. típusú cukorbetegség kialakulását segíti elő. Ez gyakori jelenség, a mérések szerint hazánkban 772 ezer cukorbeteg él, becslések szerint ugyanennyien vannak azok, akik nem is tudnak a betegségükről, további másfél millióan pedig már a betegség kapujában vannak, ami már szív- és érrendszeri kockázatot jelent. Tehát közel hárommillió magyarról van szó. A cukorbetegség ráadásul a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez.

A problémák gyökere csecsemőkorban keresendő. Kovács Viktória kiemeli, hogy sajnos már nagyon sok, csecsemőknek kisgyermekeknek szánt bébiétel tartalmaz hozzáadott cukrot, így könnyen hozzászokhat gyermekünk szervezete a cukorfogyasztáshoz, és a túlzottan édes ételeket fogja előnyben részesíteni.

Ha a gyermek nehezen kezelhető, először érdemes megvizsgálni az étrendjét.

– Amíg a gyermek nem lesz elég érett ahhoz, hogy önálló, tudatos döntéseket hozzon, ösztönösen cselekszik. Ösztönösen vonzódik az energiában gazdag ételekhez, hiszen sok ezer éve ez jelentette a túlélésünket, ha menekülni kellett, vagy ínséges idők jöttek. Ezek a veszélyek már nem fenyegetnek, a vonzódás az édes, zsíros, energia dús ételekhez viszont megmaradt. Segíteni kell gyermekünknek kialakítani a tudatos táplálkozás alapjait. Ha azt tapasztaljuk, hogy bizonyos ételek rossz hatással vannak gyermekünkre, próbáljuk meg azok egészségesebb alternatíváival kielégíteni a sóvárgást – fogalmaz az élelmezésvezető.

via GIPHY

Kovács Viktória hozzáteszi, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe is belefér időnként egy kis „bűnözés”, vagyis a születésnapok alkalmával egy szelet sütemény, vagy a moziban egy adag popcorn nem jelenti a világ végét – a hangsúly ugyanis a mennyiségen és a minőségen van.