Összefogtak a pécsiek a beteg kisbabáért

Összefogtak a pécsiek a beteg kisbabáért

Zente súlyos genetikai rendellenességgel, gerincvelő-izomsorvadással (SMA, Spinal Muscular Atrophy) született, mely akár nagyon korán halálos kimenetelű is lehet. A bükkösdi család speciális kezelésekre hordja a kisfiút, de ezek természetesen nagyon drágák. Sok pécsi segített nekik korábban is, most pedig a Pécsi Balett és a PTE Sportiroda kezdeményezésére a város szinte összes táncosa és sportolója beszállt az adománygyűjtésbe. 

A kis Zente világrajötte előtti szűrővizsgálatok nem utaltak semmiféle rendellenességre, látszólag minden rendben volt. Még a kórházi időszakban sem derült ki semmi, de otthon a tornáztatás napi rutinná vált, egy idő után pedig azt vették észre a szülők, hogy Zente nem fejlődik, sőt, mintha rosszabb lenne. Ekkor, különböző vizsgálatok útján kiderítették, hogy az életveszélyes SMA-ról van szó, írtuk meg korábban.

A gyermeknek négyhavonta horrorisztikus árú, 23 millió forintos injekciókra van szüksége, emellett a családnak rendszeresen külföldre kell utaznia, hogy további speciális kezelésnek vessék alá a picit. Annak ellenére, hogy Zente édesapja látástól vakulásig dolgozik és állami támogatásban is részesülnek, nem tudják további segítség nélkül előteremteni a borsos összeget, amire hónapról hónapra szükségük lenne.

Hogyan segíthetünk?

A szülők létrehoztak Zente számára egy alapítványt, (Összefogás Zentéért Alapítvány), illetve egy Facebook-oldalt, ahol bepillantást nyerhet bárki az életükbe, a kisfiú fejlődésébe, a kezelés részleteibe.

Városi összefogással, pécsi táncegyüttesek és sportegyesületek részvételével tartanak különböző rendezvényeket is, melyeknek teljes bevételét az Összefogás Zentéért Alapítványnak szánják.

– A Táncoló Egyetem programon belül működik egy kurzus kismamáknak, melyet a várandóssága alatt Zente anyukája is rendszeresen látogatott. Mikor kiderült, hogy a család anyagi segítségre szorul a kisfiú betegsége miatt, az édesanya korábbi tánctanára a segítségükre sietett. A PTE Sportirodával együttműködve városi összefogás alakult ki, a PMFC-stadionnál, a Lauber Dezső Sportcsarnoknál, a Kodály Központnál gyűjtőurnákat helyeztünk el, melyekbe Zentééknek szánt pénzt helyezhetnek el a jóakarók. Emellett több programot is szervezünk a következő hónapokban, amelyek bevételét szintén nekik adjuk. Sőt, a későbbiekben híres sportolók relikviáit is árverésre bocsátjuk majd – mondta el lapunknak Hári József, a PTE Sportiroda irodavezetője.

Jótékonysági Fitness Edzés – 04. 02. 16.00, TTK táncterem

Müller Zsófia csoportos fitneszoktató közreműködésével jótékonysági edzést szerveznek a PTE polgárai számára. A rendezvényt a TTK Tánctermében tartják, ahová várnak minden munkatársat, valamint hallgatót.

Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban a szervezők becsületkasszát helyeznek ki a helyszínen, amelyben az önkéntes felajánlásokat gyűjtik. Az így befolyt összeget az Összefogás Zentéért Alapítványnak juttatják el.

 

Fuss Zentéért! – 04. 24. 

A PTE Sportiroda a Pécsi Tudományegyetem történelmének legnagyobb jótékonysági futására készül ebben az évben, Fuss Zentéért! elnevezéssel.

Táncosok tánccal Zentéért – 04. 28. 18.00, Kodály Központ 
Mivel mindannyiuknak élete a mozgás, ezért a táncosok előadásukkal szeretnének segíteni a kisgyermeken. Ezért gálaestet rendeznek a tánc világnapja alkalmából a Kodály Központban, melynek bevételét az Összefogás Zentéért Alapítvány javára ajánlják fel.