Pelenkázó vagy szűrővizsgálat a cégnél? Pécsen is van ilyen!

Pelenkázó vagy szűrővizsgálat a cégnél? Pécsen is van ilyen!

Pelenkázó, gyerekmegőrző, családi nap és ingyenes orvosi szűrővizsgálat a munkahelyen? Ez nem egy távlati jövőkép, hanem a pécsi valóság. A cégek ugyanis egyre több figyelmet fordítanak a családbarát intézkedésekre, és egyre rugalmasabbak, ami a családos dolgozók munkavégzését illeti. A fejlődést, és a pécsi hozzáállást egy helyi projekt keretében mérték, ahol több mint 170 cég vezetőjét kérdezték.

Bár a statisztikák már javuló adatokat mutatnak, a kisgyermekes édesanyáknak még mindig nehéz visszailleszkedniük a munka világába, sokaknak problémát okoz megtalálni a család és a karrier közötti arany középutat. Ezen szándékozik segíteni a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezetésével a Pécsimami Közhasznú Egyesület, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a MIOK a hátrányos helyzetű emberekért Alapítvány által megvalósított „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” című pályázati program.

A pécsi projekt valóban olyan elemeket tud megvalósítani, melyek segítik az anyukákat. Így a Vasutas Művelődési Házban létrehozott Család és KarrierPONTban ingyenes képzéseken, és egyéb felkészítő programokon vehetnek részt az anyukák, ahol szakemberek segítik őket a munkaerőpiacra való gyorsabb visszatérésben. A program keretében indult el az ingyenes gyerektaxi-szolgáltatás, és a Baranya.Munkacsalád.hu című weboldal is, amelyen bárki ingyenes hirdetést adhat fel, ha gyerekfelügyeletet vállalna, vagy bébiszittert keresne.

A gyerektaxi rendkívül népszerű Pécsen

A program keretében nemrég készült egy felmérés is, melyben azt vizsgálták a szakemberek, hogy mennyire rugalmasak a pécsi, és baranyai munkáltatók a családokkal, gyermekes szülőkkel szemben. A kutatás vezetője, dr. Vámosi Tamás elmondta, hogy azt vizsgálták, hogy a dél-dunántúli régióban működő szervezetek és vállalkozások mennyire fogékonyak az atipikus foglalkoztatás iránt, milyen konkrét lépéseket tesznek, hogy megkönnyítsék a családok életét, a munka-magánélet filozófia kettősét.

– A kutatás során 66 pécsi székhelyű, és további 96 baranyai, tolnai és somogyi céget kérdeztünk meg. A megkeresett cégek 85 százaléka ismeri és alkalmazza a tipikustól eltérő munkaviszonyokat, ami kimondottan magas aránynak mondható. Leggyakrabban a részmunkaidős, és a határozott idejű munkaviszonyt alkalmazzák legtöbbet a cégek, de jellemző a rugalmas munkaidő is – mondja el dr. Vámosi Tamás.

A kutatásvezető hangsúlyozza, hogy a megkérdezett cégek közel fele tesz azért is, hogy a a munkahely családbarát legyen, vagyis élhetőbb munkakörnyezetet alakítanak ki, családi napokat szerveznek.

– Jó volt látni a felmérés során, hogy azon túl, hogy a cégvezetők nyitottak a rugalmas munkavégzésre, számos munkáltató biztosít például ingyenes orvosi szűrővizsgálatokat is. Azt is kellemes csalódás volt megtapasztalni, hogy a családbarát intézkedések során a munkáltatók döntő többsége minden munkavállalóra gondol, pontosabban fogalmazva a tervezés nincsen csak a női munkavállalók igényeire lekorlátozva – teszi hozzá a szakember.

[su_note note_color=”#84e9b3″]

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára február elején jelentette be a hétpontos családvédelmi akciótervet – erről itt írtunk bővebben. Ennek értelmében minden 40 év alatti nő az első házasságakor 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet, bővítik a családi otthonteremtési kedvezményt, valamint már a második gyermeknél 1 millió forintot átvállal a kormány a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, de elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját is, aminek értelmében legalább három gyermeknél legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, 21 ezer új férőhelyet hoznak létre 3 év alatt, és bevezetik a nagyszülői gyedet is.[/su_note]