Saját kislányának volt donorja Éva, a háromgyermekes pécsi anyuka

Saját kislányának volt donorja Éva, a háromgyermekes pécsi anyuka

Négy éve egyik pillanatról a másikra változott meg Markó Éva és családja élete.
Legkisebb lányánál komoly betegséget diagnosztizáltak. Az akkor ötéves Lizának
édesanyja adhatott csontvelőt, ő mesélt a legnehezebb időszakról. 

hirdetés

„Tisztán emlékszem a pillanatra, mikor közölték velünk, hogy nagy a baj”

Markó Éva pécsi nívódíjas táncművésznek és családjának olyan gyorsan változott meg az élete, hogy szinte felfogni sem volt idejük. Négy évvel ezelőtt legkisebb lányánál, Lizánál egy júniusi napon diagnosztizáltak mielodiszpláziás szindrómát.

Szerencséjük is volt Éváéknak, hogy donor lehetett

– Ez egy olyan betegség, amikor a vérképző szerv, azaz a csontvelő nem termeli a megfelelő számú sejtet, sőt egy idő után már semmit sem termel. Ettől az immunrendszer legyengül, így apróbb betegségek is komoly gondot okoznak – mondja Éva. Amikor közölték velünk a rossz hírt, olyan érzésem volt, hogy ez nem is igaz, majd muszáj volt elfogadni.

Ilyenkor ez valahogyan behatol az ember testébe, és el kell fogadnia, hogy ez van. Miután ez megtörtént, kisimultak a dolgok.

Éva rögtön tudta, mire kell koncentrálnia. Lánya egészsége volt a tét, így mindent megtett a gyógyulásáért.

Liza csupán ötéves volt, mikor kiderült, hogy nagy a baj

Augusztusban már ott feküdt a műtőasztalon, ahol fél liter csontvelőt szívtak le

Szerencsére Éváéknál pár hét alatt – ami rendkívül gyorsnak tekinthető – kiderült, hogy az anyuka donor lehet. A család azonnal utazhatott Budapestre, a Szent László Kórházba, ahol a transzplantációt végezték.

– Elaltattak, majd 30-40 szúrással fél liter csontvelőt szívtak le a csípőlapátcsontokból – emlékszik vissza a történtekre Éva. Mikor magamhoz tértem, olyan érzésem volt, mintha összetörtek volna, annyiszor bökték át a csonthártyámat. Ugyanakkor végtelen boldogságot éreztem – mondja Éva.

Az orvosok sem áltattak, bármi megtörténhetett volna

A sikeres csontvelő-transzplantációval azonban még közel sem volt vége. Mire az
beépült a kicsi lány szervezetébe, hosszú hetek teltek el, és volt olyan, hogy vér sem jutott számára.

– Annyiszor hangsúlyozzák, de most mi testközelből is átéltük azt, hogy egy ilyen nagy beavatkozás után a vér hiánya is okozhat ijedséget. Egyszer egy napig vártunk, mire Liza vérhez jutott – mondja Éva, aki már kellő erőt érez magában arra, hogy újra felhívja a figyelmet a véradásra és a donorok fontosságára. Csontvelődonornak véradáskor jelentkezhetünk, a kijelölt véradó állomásokon.

Nem az okát kell keresni, segítenünk kell!

Markó Éva több helyen is felszólalt már

Markó Éva és Liza már csak ritkán vagy kontrollvizsgálatokkor emlegetik fel azt, amin négy éve átmentek. Ugyanakkor most Éva szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy bárkiből lehet donor és menthet életet.

– Magyarországon az ember nemcsak vért, hanem 45 éves koráig csontvelőt is adhat. Ha pedig úgy nézzük, hogy én a saját kislányomat mentettem meg, miért ne tehetném azt más gyermekével? Elhatároztam, hogy újra jelentkezem donornak, és vért is rendszeresen szeretnék adni, de addig, ahol tudok, segítek – mondja Éva.

Csak egy fotó és a pécsiek is tudnak segíteni!

– Egy csupa szív szombathelyi fotós, Lovagi Milán különleges jótékonysági akcióba fogott. Elhatározta, hogy lefotóz 1000 embert, a bevételből pedig a Démétér Ház kislakóit segíti – mondja Éva. Ez az alapítvány gondoskodik a beteg gyermekek és szüleik elszállásolásáról Budapesten. Most azt az apartmanházat bővítik, ahová az ország minden pontjáról érkeznek az érintett családok.

Március 3-án Pécsett, a Pitypang Tánciskolába érkezik a szombathelyi fotós, hogy képeket készítsen az adományozókról. A pécsi fotózás alkalmával bárkinek lehetősége nyílik segíteni. Az eseményre bejelentkezés szükséges a markovicus@gmail.com címen.