Séfek és az Apukám kedvence: újabb pécsi siker

Séfek és az Apukám kedvence: újabb pécsi siker

Egy ízig-vérig magyar szakácsverseny, ahol a vidéki termelés, a hazai hagyományok és az identitás megőrzése is fontos szerepet játszik. A Magyarország étele versenyt idén másodjára rendezték meg, amelyen a tizenkét döntős közé jutott pécsi Brunner Attila és Bencs Dávid séfpáros levette a lábáról a zsűrit az „Apukám kedvencével”.

hirdetés

A Magyarország étele melegkonyhás, élőmunkás verseny, egy teljes mértékben hazai kezdeményezés, amelyre immár második éve olyan innovatív, de populáris étellel való nevezést várják a szervezők, mely alkalmas lehet arra, hogy a Magyarország étele címet elnyerje. Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke szerint a verseny célja, hogy apró lépésenként, évről évre a hazai alapanyag-kínálatra támaszkodva, olyan ételeket mutassanak be, melyekkel építik a magyar identitást, az ország arculatát.

– Ha magyar alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő és a magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrákat alkotunk, akkor azzal megtaláljuk a helyünket a világ gasztronómiai palettáján. Sőt, mindez a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai vonzerővé is válhat – mondta el az MTI-nek Asztalos István, a versenyt értékelve.

A verseny elődöntőjére az ország minden tájáról érkeztek pályázatok, melyeknek tartalmaznia kellett a pontos receptúrát, a verseny során kötelezően használandó két alapanyaggal – egyfajta biotejföllel és darált hússal –, de részletezni kellett a leadott pályamunkában az anyaghányadot és még az eszközigényeket is. A zsűri ezután beválogatta a március 23-án megrendezett döntőbe a tizenkét legjobb ételkölteményt, melyeket ott helyben, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában, a héttagú zsűri előtt kellett időre elkészítenie a tizenkét beválogatott szakácsduónak. A Blöff Bisztró szakácsai, Brunner Attila és Bencs Dávid izgalmas fantázianevű ételükkel, az Apukám kedvencével neveztek, mellyel sikeresen a döntőbe jutottak.

– Fantasztikus élmény volt a verseny. Erős volt a mezőny, feszített a tempó, és jó a hangulat. Minden versenyzőnek húsz adagot kellett készítenie, egyet fotózásra, hetet a kóstoló zsűrinek, a többit pedig fingerfoodkét kellett tálalni a vendégek részére – meséli élményeit Brunner Attila.

APUKÁM KEDVENCE: KONFITÁLT PONTYDERÉK, RÁNTOTT PONTYFASÍRT TÚRÓS CSUSZÁVAL, FÜSTÖLT HALTEJJEL, SZALONNAPEHELLYEL.

– Azért kapta ezt a nevet az étel, mert tényleg az apukám kedvence volt. Sokan tartanak a magyar halaktól, de én nagyon szeretek ponttyal dolgozni, remek ételeket lehet belőle készíteni, és ezt szerettük is volna megmutatni. A visszajelzések alapján sikerült is, Várhelyi Miklós szakács szakoktató, zsűritag külön megköszönte, hogy hallal dolgoztunk, több ítész pedig odajött az asztalunkhoz repetázni és a fogást dicsérni – így Brunner Attila.

Bár nem az övék lett Magyarország étele, a pécsi páros a halételek közül lett az egyik legjobb. A fogást április első hetében heti ajánlatként a Blöff Bisztróban tudjuk megkóstolni, a készlet erejéig.