Teszt: egy korty Skócia a belváros szívében

Teszt: egy korty Skócia a belváros szívében

Aki járt már autentikus skót pubban, az tudja, hogy nem nagy pohárból, jéggel isszák a whiskyt, és azzal is bizonyára tisztában van, hogy a magas minőség nem szükségszerűen megfizethetetlen. Pécsett a napokban nyitott meg a Glasgow Pub & Café, mely a régóta üresen álló, sarki épületet ébresztette fel Csipkerózsika álmából. A csapat közvetlen, a dizájn ütős, a lokáció szerencsés, és ami a legfontosabb: finomak az italok! Teszt. 

Első tesztelő: latte dupla eszpresszóval 

Nagy fájdalom, hogy a Király utca és a Majorossy utca sarkán levő épület régóta üresen tátong Pécs főutcájának kellős közepén. Erre már nagy eséllyel nem botorkál el egy italozó sem a pécsi éjszakában, pont ezért szuper, hogy a Glasgow Pub & Café itt nyitott meg. Talán ők képesek lesznek kihúzni a belváros lélektani fonalát.

Már az utcáról izgalmas látványt nyújt Glasgow térképe a vendéglátóegység üvegén. Belépve sem csalódhat a szépérzékkel megáldott vendég, a mély színekkel való játék harmonikus, a rézcsőből kialakított világítótestek ötletesek, a beltéri könyöklők, az otthonos galéria és a kényelmes boxok is rendkívül praktikusak. A teret két LED-csík szeli ketté, ami igazán exkluzívvá varázsolja a pubot.

Lévén délelőtt, nem kóstoltunk sem whiskyt, sem sört, de ígéretet tettünk a visszatérésre. Örömmel hallgattuk az üzletvezető, Bálint Dénes kalandjait a whiskyvel, az ital megszeretéséhez ugyanis nála is rögös út vezetett. Így már nagyobb bátorságom van visszatérni, és tenni egy újabb próbát.

Én egy lattét ittam dupla eszpresszóval, mely nagy meglepetést nem okozott, a Julius Meinl-kávék köztudottan jó minőségűek. Az italkínálat átgondolt, a skót whiskyk széles választékát tudjuk kortyolni, csapon többek között a fekete Guinness, valamint a vörös Bombardier is elérhető. Az alkoholos finomságokon túl teák, sörkorcsolyák, sós ropogtatnivalók és édes péksütik várnak a pultban, de babgulyást is választhatunk két szelet kenyérrel, ha korog a pocak. Ami meglepett, hogy az alkoholos italok – főleg a whiskyk – meglepően elfogadható áron mennek, így feszengés nélkül tudom majd kipróbálni a tőlem teljesen távol álló italt. Összességében nagyon drukkolok a Glasgow csapatának, és biztosan vissza fogok még térni akár egy reggeli kávéra, akár egy baráti beszélgetésre péntek este.


Második tesztelő: hosszú kávé, sós-karamellás bonbon

A kávét jó minőségű alapanyagból főzték, ennek megfelelően finom volt, és szimpatikus módon nem volt túl drága. A 200 forintot sem sokalltam a két falatnyi, azonban nagyon finom bonbonért. Talán annyi gond volt vele, hogy picit olvadtnak éreztem.

A hely nagyon tetszett, az ülőbox kényelmes, és jól el lehet férni akkor is, ha többen vagyunk. A dekoráció ízléses és nem túl csiricsáré, a képek a falon nálam plusz pontot értek, mert több nagy kedvencemet is felfedeztem közöttük. Mivel egy kiskutya is ült az egységben, feltételezem, hogy állatbarát a hely, ami nálam szintén ér egy pluszpontot.


Harmadik tesztelő: angol reggeli tea

A Glasgow Pub & Caféba belépve kimondottan tetszett, hogy nem a – mostanában Pécsen is „trendi” – zsúfolt, limlomokkal teli romkocsma-hangulatot választották, hanem letisztult, ízléses berendezés mellett döntöttek: szürkéskék és fehér falfelületek hozzáillő ülőboxokkal, jópofa lámpák, angol királyportrék, Trónok harca-képek a falon.

Az italválasztékot elnézve látszik, hogy nem csak „alibiből” adták a Glasgow nevet a helynek, sokféle skót whiskyt, brit söröket és italokat lehet itt kóstolni, szerintem kimondottan jó áron. Mivel délelőtt mentünk tesztelni, ezért „csak” egy angol reggeli teát ittam, ami egy finom, kellően erős, karakteres ízű, de mégsem gyomormaró tea – hagyományosan tejjel és cukorral isszák, de ettől most eltekintettem.

Gondoltak arra is, ha csak egy kávéra, teára ülne be az ember, és eszegetne valamit, vannak pici sós és édes sütik. A pincérek pedig nagyon kedvesek, összességében jó volt az első benyomás, szívesen visszatérnék máskor is.