Új ingyenes előadássorozat kezdődik a pécsi szülőknek!

Új ingyenes előadássorozat kezdődik a pécsi szülőknek!

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a gyerekben? Hogy járjunk el, ha megvágja magát a pici nyaraláson? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a pécsi szülők a Szülői Esték programsorozat június 12-i állomásán. A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány jóvoltából induló ingyenes tájékoztató előadásokon minden hónapban más lesz a téma.

A Pécsi Gyermekklinikán működő Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány egy újabb programmal robban be. A Szülői Esték elnevezésű ingyenes előadássorozaton minden hónap második szerdáján olyan gyakorlati ismereteket szerezhetnek a szülők, melyek a mindennapokat könnyítik meg, de az adott témában személyesen is kérdezhetik a szakorvosokat.

– A körülbelül két óra hosszú előadáson szakorvos ismerteti az éppen aktuális témát, a vele kapcsolatos leggyakoribb problémákat, tüneteket, illetve a kezelési módokat. Az előadás közben is lehet kérdezni, de utána a szülőkkel egy kötetlen beszélgetés kezdődik, ahol házi praktikák, jótanácsok hangzanak el, illetve lehetőségük van a résztvevőknek a téma részletes megvitatására, megbeszélésére, és a tévhitek eloszlatására is – avat be dr. Nagy Éva, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány elnöke.

A sorozat legelső eseményén, június 12-én a gyermek újraélesztéséről, és az idegen test eltávolításáról fog beszélni dr. Kövesi Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika orvosa. A közelgő szünidő miatt ez a témakör kiemelten aktuális, nyáron ugyanis sok a gyermekeket érintő baleset.

– Azt tapasztaljuk, hogy nyáron sokkal több baleset éri a gyermekeket, ezért fokozottabban oda kell figyelniük a szülőknek. A figyelem azonban sokszor sajnos nem elég, fel kell készülniük a szülőknek arra az esetre is, ha bekövetkezik a baj. A szerdai alkalmon megtanulhatják a pécsi szülők a gyermekújraélesztést, és további segítségnyújtási módokat sajátíthatnak el azokra az esetekre, ha már megtörtént a baleset – teszi hozzá Nagy Éva.

Az alapítvány elnöke hozzáteszi, hogy az idei évben lesz szó a Szülői Estéken gyermekkori pszichés zavarokról, az elhízásról, és a leggyakoribb légúti megbetegedésekről is.

Hol? 7623 Pécs, Bajnok utca 1., a PTE Gyermekgyógyászati Klinika könyvtára
Mikor? 2019. június 12. szerda, 17.00


Több ingyenes program is fut a pécsi Szülészeti Klinikán!

Minden hónap első péntekén tart ingyenes baba-mama kört a Lactateam. Az alkalmakon laktációs szaktanácsadóval, és gyakorló édesanyákkal együtt beszélnek át egy-egy témát, problémát a résztvevők, de kötetlen beszélgetésre, egyéni kérdések megbeszélésére is van lehetőség. A találkozókra várnak babát váró kismamákat, kispapákat, édesanyákat babáikkal, de akár apukákat, nagymamákat is.

Hol? PTE Szülészeti Klinika, Tornaterem, Édesanyák útja 17. új épület, földszint.
Mikor? Minden hónap első péntekén, 16.00–18.00-ig.

A „Család születik” programsorozat keretében hétfőnként 17.00-kor „kóstolhatnak” bele a gyermekáldás előtt álló pécsi párok a családalapítással kapcsolatos legfontosabb témákba. Június 11-én a születést követő első napokról beszél klinikai védőnő szakember, de az őssejtlevételről is esik szó. Június 17-én homeopátiáról hallhatnak a résztvevők, valamint fogorvos számol be a várandóság és szülés utáni „fogas kérdésekről”, 24-én pedig laktációs szaktanácsadó beszél az anyatej fontosságáról.

Hol? PTE Szülészeti Klinika Édesanyák u. 17. A résztvevők a szülőszoba előtti folyosón találkoznak, majd vonulnak végig együtt a helyszíneken.
Mikor? Minden hétfőn, 17.00-kor.