Újabb környezettudatosságra nevelő kihívás hódít

Újabb környezettudatosságra nevelő kihívás hódít

A csomagolásmentes május kihívást már nem először rendezik meg hazánkban, lényege, hogy egy hónapig minimálisra csökkentsük a bolti csomagolások miatt keletkező háztartási hulladékunkat. De hogy is lehetséges ez? Mutatjuk!

hirdetés

Először is, képzeljük el magunkat egy vasárnapi bevásárláskor a szupermarketben. Odáig talán még eljutunk, hogy vigyünk néhány vászonszatyrot magunkkal és a pénztárnál nem kérünk nejlonzacskót. De körülbelül ennyi az átlag vásárlónak a bolygó megóvására tett kísérlete. A zöldségeket és gyümölcsöket egyesével műanyag zacskókba tesszük, amiket ráadásul otthon kidobunk, nem használunk újra. Műanyagba csomagolt húsáru, sajt, joghurt, pékáru, tej, tisztítószerek, háztartási kellékek mindenkinél kosárba kerülnek.

Annak viszont, aki fenntartható módon szeretne élni, a vásárláskor is ügyelnie kell arra, hogy milyen termékeket választ. Ma már szerencsére sokan nem fogadják el a műanyag zacskót, vászonszatyorral, kosárral járnak a piacra, boltba. Ez viszont nem feltétlenül elég. A csomagolt árukat elkerülni nem könnyű, viszont nagyon fontos a környezettudatosság érdekében. Ennek az életmódváltásnak a jó hatásaira hívja fel a csomagolásmentes május kihívás a figyelmet.

Ha tehetjük, jól gondoljuk meg, milyen csomagolású terméket választunk

2019-ben egész hónapos csomagolásmentes május kihívást hirdet a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány és a Háztartásom Hulladék Nélkül blog háziasszonya, Tóth Andrea. Ez az esemény nincs helyhez kötve, csakis lelkes, környezettudatos emberekhez. Az egész hónapban tartó esemény célja, hogy minél többen vásároljanak tudatosabban, minél kevesebb hulladéktermeléssel, kerülve a túlzott fogyasztást és az agyoncsomagolt termékek megvásárlását.

Íme egy rövid videó a kihívásról: 

A kisfilmben is érzékelhető, hogy szinte minden résztvevő saját dobozokkal, újrahasznosítható szatyrokkal érkezett az üzletekbe. Hiszen üres befőttesüvege, műanyagdoboza szinte mindenkinek van otthon kéznél, a zacskókat pedig potom pénzért megvásárolhatjuk bármelyik drogériában vagy akár az interneten, például ITT és ITT

– Fontos, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön be a háztartásokba, hogy ezzel kevesebb hulladék, illetve műanyaghulladék keletkezzen. A legtöbb helyen már a nagyobb üzletekben is megengedik, hogy saját dobozba, szatyorba tegyük a megvásárolni kívánt terméket, például a gyümölcsöt, zöldséget. Emellett otthon használhatunk tartós textil szalvétát, uzsonnacsomagolót, termoszt és újratölthető palackot, hogy kiváltsuk az eldobható, egyszer használatos társaikat – mondta Borsós Zsófia, az Öko-Kuckó Oktatóterem és Játszóház környezeti nevelője.

A zöldségek és gyümölcsök természetes csomagolása a héjuk, mégis műanyagba teszik őket

Persze vannak olyan termékek is, amiket csak macerásan lehet gyári csomagolás nélkül beszerezni, azonban ezeknél is előnyben lehet részesíteni az újrahasznosított, újrahasznosítható, természetes alapanyagokból készített, egynemű csomagolású árukat. Emellett választhatjuk a nagyobb kiszerelést, megvizsgálhatjuk a csomagolás összetételét, a termékcímkéket. Sőt, egyre elterjedtebbek a csomagolásmentes boltok, ahogy korábban beszámoltunk róla, már Pécsett is nyitott egy.