Vajon milyen életkortól veszélyes a terhesség?

Vajon milyen életkortól veszélyes a terhesség?

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább kitolódott az első gyermekvállalás korhatára hazánkban is, s bár a kormány által is bevezetett családtámogatási rendszer azt ösztönzi, hogy 40 éves kor alatt szüljenek a nők, de 35 év felett már magas anyai életkorról beszélhetünk. 

Magas anyai életkorról beszélünk, ha az anya a fogantatás idején 35 évnél idősebb, Magyarországon pedig – a világ sok más országához hasonlóan – 37 éves kor felett kötelező a várandóst genetikai tanácsadásra küldeni.

Ha valaki 35 éves kora után vállalja az első gyermekét, akkor emelkednek a kockázatok, melyek csak jó terhesgondozás mellett kezelhetőek. A jövőre nézve viszont mindenképp magas a kockázata annak, hogy következő terhesség már nem jön létre és a szülés utáni regeneráció is sokkal nehezebb, mint fiatalon.

Genetikai rendellenességek nagyobb arányban fordulhatnak elő 

Dr. Hadzsiev Kinga, a Klinikai Központ Orvosi Genetikai Intézetének adjunktusa elmondta, gyakrabban fordul elő számbeli kromoszóma-rendellenesség idős korban, mert a kromoszóma-szétválás az életkor előrehaladtával romlik. Emiatt genetikailag hibás petesejt termékenyülhet meg, ami sokszor vetéléshez vezet, 100 esetből egyszer pedig Down-kóros gyermek jön világra a 40 év körüli nőknél, magyarázta.

Hozzátette, 35 év körülieknél ez az arány körülbelül 1 a 250-hez és fiatalabb korban jóval alacsonyabb. Előfordulhat még ritkán a 18-as és a 13-as kromoszómák triszómiája, vagyis az Edwards-kór és a Patau-kór, ezeknél azonban nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az idő előrehaladtával gyakoribbak lennének, mert ehhez túlságosan ritkán fordulnak elő, mondta az adjunktus.

Dr. Veszprémi Béla, a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyász, genetikai szakorvosa elmondta, a 37 éves kor felett teherbe eső nők számára kötelező genetikai tanácsadáson a szakemberek a Down-szindrómát szűrik, míg a fiatalabbaknál gyakran hiányzik ez a lépés, mivel nekik nem kötelező a vizsgálat. Ez azért probléma, mert az ezzel a kórral születő gyermekek 70 százalékát a fiatal édesanyák hozzák világra, hiszen ők jóval többen vannak idősebb társaiknál. Ajánlatos lenne minden anyukának elvégeztetni a genetikai vizsgálatokat, tette hozzá.

Ha már a várandósság előtt is gyógyszeres kezelés alatt álltunk, mindenképp konzultáljunk erről szakorvossal

Mik a további veszélyek a babákra és anyukákra nézve? 

A petesejtérés lassabb és kevesebb sejt érik meg, így eleve a teherbeesés is sokkal nehezebb, mint a fiatalabb nőknél, mondta Hadzsiev Kinga. A lombikprogramok sikeressége 40 éves kor alatt körülbelül negyven százalék, míg 40 fölött csupán 15 százalék, tette hozzá. Sőt, még rosszabb az arány, ha a születések számát hasonlítjuk össze a fogantatásokéval. A fiatalabb korcsoportban 40-50 százalékban születnek meg a lombikbabák, míg 40 év felett körülbelül 10 százalékuk jön valóban világra, tudtuk meg.

– A méh izomzatának öregedése, gyengülése váltja ki, hogy idősebb korban gyakoribbak a koraszülések és vetélések is. Sőt, szülés utáni vérzések is előfordulhatnak – így az adjunktus.

Az életkor előrehaladtával a társuló betegségek száma növekszik.  A terhességgel kapcsolatos szövődmények, mint a már fennálló magas vérnyomás betegségre rárakódó terhességi cukorbetegség is nagyobb arányban alakul ki idősebb kismamák esetén a szakorvos szerint.

A terhesség alatt kialakuló cukorbetegséget időben kezelve megelőzhetők az olyan szövődmények, mint a nagy súlyú magzat születése. A nagyobb gyermek szülése nehézséget is okozhat, valamint a méhen kívüli élethez való alkalmazkodásban is gátolhatja a gyermeket, magyarázta.

Túl fiatalon és túl idősen is Down-szindrómás gyermeket hozhatunk a világra

Milyen módon szűrhetőek ezek a betegségek?

Ma Magyarországon mind a terhesgondozás, mind a magzati genetikai vizsgálatok mindenki számára elérhetőek, európai viszonylatban is magas színvonalúak, így idősebb nők esetén is megnyugtatóan lehet gyermeket vállalni.

  • Térítésmentes vizsgálat (NEAK által finanszírozott) a magzat ultrahang-vizsgálata, aminek része a 11. és 13. hét közötti terhességi korban a tarkóredő-vastagság mérése. Ez utalhat magzati kromoszóma-rendellenességre, valamint szívfejlődési rendellenességre is. Ha a gyanú felmerül, akkor további speciális vizsgálatok elvégzése ajánlott.
  • Az ultrahangszűrés kiegészíthető biokémiai szűréssel, azonban ez már térítésköteles.
  • Az anyai vérből magzati DNS-t nyerhetnek és ezzel vizsgálják a magzatot. Az anyai vérben maghatározott szabad magzati DNS vizsgálatával többfajta kromoszóma-rendellenesség szűrhető ki, nagy hatékonysággal. A vizsgálatok szintén térítés ellenében történnek.
  • Magzatvízből, vagy a méhlepényből nyert magzati sejteket tenyésztenek, ezzel egyrészt a kromoszóma-rendellenességeket lehet vizsgálni, illetve a családban már ismert, öröklődő genetikai betegség célzott vizsgálata lehetséges. Mivel 0,5-1 százalék közötti a vetélés kockázata ezeknél, a várandós nők dönthetnek arról, hogy szeretnék-e ezt a vizsgálatot, ami egyébként szinte 100 százalékos pontosságú. Ha ezt a vizsgálatot visszautasítják, lehetőségük van más módszerek közül választani: többféle nem támogatott vérvizsgálat is van, az kedvezőbb árú 25 ezer körül alakul, de van olyan is, ami 150 ezer forintba kerül.