A rúdtánc változatos, szórakoztató és mindig új kihívásokat tartogató sport

A rúdtánc változatos, szórakoztató és mindig új kihívásokat tartogató sport

A rúdtánc országosan, így Pécsett is egyre népszerűbb sportnak számít. Kortól, nemtől, fittségtől és testalkattól függetlenül mindenkinek ajánlják ezt a rendkívül megerőltető, de idomformáló és önbizalomnövelő hatással is bíró mozgásformát. Dombai Szilvia pécsi rúdtáncoktató és a neves versenyeket sorra nyerő 14 éves tanítványa, Pandurics Dzsenifer mesélt lapunknak a sport szépségeiről és kihívásairól. 

hirdetés

A pécsi rúdtáncstúdióba 6 évestől egészen 55-60 éves korig járnak kezdő és haladó, valamint profi vendégek is, akik számára általában a jó társaság és a kikapcsolódás a legfontosabbak, tudtuk meg az oktatótól. Az órák során mindenki a saját tempójában tud haladni, onnan folytatja a gyakorlást, ahol abbahagyta az előző alkalommal, tette hozzá.

Dombai Szilvia 10 éve rúdtáncol és 7 éve oktat, tanítványai közül többen világversenyekre is kijutottak már

– A rúdtánc szerintem egy új világot nyit meg az ember előtt. Ez a sport változatos, szórakoztató és mindig új kihívásokat tartogat. Nagyon jól megmozgat, erősíti az egyensúlyérzéket és az izmokat, kitartó munkával pedig a semmiből akár világszínvonalra is fejlődhet benne az ember. Sőt, valamilyen szinten visszaröpít a gyermekkorba, amikor a mászókákról lógtunk fejjel lefelé. Egyébként könnyen elő is jönnek általában a kiskorban sokszor alkalmazott mozdulatok, így gyorsan beletanulnak a vendégek a mozgásformába. Emellett persze nagyon komoly megerőltetés is, így nem kell megijedni a rúdtáncos berkekben angolul “pole kiss”, avagy rúdcsók névre keresztelt kék-zöld foltoktól, melyek kezdetben mindenkinél előjönnek a bőr és az izmok addig nem megszokott igénybevételétől. Hogy ennél komolyabb sérülés ne érhesse a táncosokat, az az oktató felelőssége – fejtette ki Dombai Szilvia, aki 2010-ben, gyermeke születése után került először kapcsolatba a rúdtánccal.

Elmondása szerint autodidakta módon kezdett bele, videók alapján megtanulni a mozdulatokat. Olyannyira beleszeretett, hogy mikor újra munkába kellett állnia, már biztos volt abban, hogy a sport oktatása a neki való hivatás. 2013-ban nyitotta meg saját stúdióját, azóta pedig rengeteg hobbi-, és profi rúdtáncos tanult nála.

Többek között hozzá jár a 14 évesen már magyar bajnoki címmel büszkélkedő Pandurics Dzsenifer, aki tavaly decemberben a finnországi világbajnokságon képviselhette hazánkat. A lány olyan elszánt, hogy még a világverseny előtt kicsivel, egy autóbaleset során kiugrott – gyógyulófélben lévő – vállával is végigcsinálta koreográfiáját.

Habár a fiatal tehetség mögött többéves szertornász-, és táncos múlt áll, ez nem feltétele annak, hogy valaki belekóstoljon a rúdtáncolásba. Edzője szerint sem hajlékonyságra, sem szupererőre nincsen szükség ehhez a sporthoz. Ezeket mind meg lehet szerezni rendszeres gyakorlással, tette hozzá.

További motivációként, íme Pandurics Dzsenifer egyik versenykoreográfiája: 

[su_note note_color=”#ff66ba”]Nagy dolog, hogy a Pole Sport Organizationnek – a világ legnagyobb rúdtáncos versenysorozatának – európai állomása idén Pécsett lesz, ugyanis Dombai Szilvia stúdiója megnyerte e rangos verseny magyarországi eseményének szervezési jogát.[/su_note]