Ezek a legjobb környezetbarát gyerekjátékok

Ezek a legjobb környezetbarát gyerekjátékok

Bizony, sajnos a játékipar soha nem múló sikerének és az újabb és újabb holmik piacra dobásának van egy nagy vesztese: a bolygó. Jó esetben ugyanis a játékokat a kicsik hosszú ideig használják, majd a következő generációknak adják tovább a családok. De mindig megjelennek új divatok, a régi cuccok elhasználódnak, majd szép lassan minden a szemétben köt ki. Amivel egy nagy gond van: a gyerekjátékok legnagyobb része nem újrahasznosítható, mert többféle anyagból készülnek. Mit tehetünk tehát, ha gyermekünknek szép és egyben környezetbarát dolgokkal töltenénk meg a szobáját? Mutatjuk. 

hirdetés

Játékok fából, újrahasznosított papírból

Majdnem mindenki unja már a „Bezzeg az én időmben…” kezdetű szállóigét, holott azért van benne valami. Régebben ugyanis a legtöbb játék természetes anyagokból készült, sokszor akár saját kézzel. Szerencsére a fajátékok sosem mentek ki a divatból, sőt manapság egyre gyönyörűbbeket lehet kapni belőlük. Emellett a tudatosan élő és gyereket nevelő szülők igyekeznek sok dolgot saját maguk elkészíteni gyereküknek: egyszerűbb babaházat, bábszínházat, autót például kartonpapírból vagy lécekből is igen egyszerűen összetákolhatunk, még csak sok szerszám sem kell hozzá.

Rengeteg gyártó is ráállt arra, hogy természetes és környezetbarát anyagokból készítse a holmikat a játékhangszerektől, a „plüss” állatokon át, egészen a zsírkrétáig. Vannak játék webáruházak, ahol az úgy nevezett ökodarabokra külön szűrőt tudunk beállítani, hogy társasjátéktól a gyerekeknek való kertészkészletig mindent a kívánt anyagösszetételből kaphassunk meg.

Hát nem gyönyörűek? Akár dekorációnak is elmennének ezek a faállatok… (Forrás: dombon-a-tanya.hu)

Barkácsoljunk együtt

A gyerekek általában imádják a játékaikat, nagyon nehezen válnak meg egy-egy darabtól. Mennyire fogják azt szeretni, aminek az elkészítésében saját maguk is közreműködhettek? A könyvesboltok polcain és az interneten rengeteg ötlet és videó található olyan könnyen összebarkácsolható, jópofa dolgokról, melyekben a poronty is simán segíthet. Lehetnek ezek gyerekszobabútorok, használati tárgyak, fejlesztő-foglalkoztató játékok, dekorációs elemek, kinti játszótér is. Szánjunk rá időt, és készítsünk együtt valami maradandót!

Ügyeljünk az anyagösszetételre

Tudjuk, tudjuk. Nagyon nehéz ügy minden vásárláskor végigböngészni az adott termék anyagösszetételét. Ennél is nehezebb nemet mondani a gyereknek „csak” a bolygó védelmére hivatkozva, ha nagyon szeretné a játékot. De nem jobb már kiskorában a környezete védelmére tanítani, még ha néhány áldozatot meg is kell hoznia? Mindenki döntsön maga, az anyagok ismeretének fontosságáról ITT írtunk korábban. 

Ne vásároljunk feleslegesen

Tisztában vagyunk azzal, hogy a piciknek mindig új ruhákra és játékokra van szükségük, ahogy nőnek. Sőt, azzal is, hogy mindenki a lehető legszebbet és legjobbat szeretné megadni porontyának. Azonban érdemes elgondolkozni rajta, hogy valóban mire is van szüksége. Korábbi cikkünkben Káplár Mátyás pécsi tanácsadó szakpszichológus felhívta rá a figyelmet: a kicsik nem tudják igazán értékelni, amit kapnak, ha túlságosan sok különböző csomag várja őket. Másrészt ha túlzásba esünk a megajándékozásukkor, kialakulhat bennük egy „ez nekem jár”-érzés, ami csorbítja az egymásra való kölcsönös odafigyelés élményét, tette hozzá. Elmondta, többet ér, ha a gyerek kevesebbet kap, de olyat, ami a szívéhez közel áll.

Ha viszont mégis muszáj valamit vennünk, érdemes körülnézni a pécsi és Pécs környéki Facebook-csoportok között, hiszen rengeteg új vagy alig használt cuccot szerezhetünk be potom pénzért, ezzel csökkentve költségeinket és a hirdetőt megszabadítva egy előbb-utóbb kidobásra ítélt tárgytól.