Pécsi stylist: „az idei év színe egy nagyon szerencsés árnyalat”

Pécsi stylist: „az idei év színe egy nagyon szerencsés árnyalat”

A Pantone amerikai vállalat minden évben kiválasztja a következő esztendő színét, mely döntés meghatározó gyakorlatilag minden, színtrendekben érintett iparág számára. 2020-ban ez a classic blue, avagy a klasszikus kobaltkék lett. Ennek kapcsán kérdeztük meg Lánczos Benkő Tímea pécsi stylist véleményét, aki kifejezetten pozitívan áll a kékhez. 

hirdetés

A pécsi divatszakember nagyon jó választásnak véli a kobaltkéket, sőt szerinte a döntés összefüggésben állhat a tudatosságra neveléssel is. Hiszen a kék a visszafogottság mellett a víz színe is, mely éltető folyadékra a világon hatalmas szükség van, nélküle nincs élet sem. Vegyük csak példának az utóbbi hetekben Ausztráliában pusztító tüzeket, melyek megfékezéséhez rengeteg víz kell.

– Szerintem a bolygónak nagyon nagy szüksége van ránk, hiszen a divatipar a második legjobban szennyező iparág. Én emiatt mindig hangsúlyozom, hogy tudatosan kellene vásárolnunk. Muszáj elkezdenünk azon gondolkozni, hogy mire is van igazán szükségünk. Én hiszek abban is, hogy a színek hatással vannak a lelkünkre, és bízom benne, hogy közvetett módon a Föld energiaszintjének is jót tesz majd a kék, hiszen a Pantone döntése nem csak a divatban, de például a lakberendezésben is megjelenik majd. Sok kicsi sokra megy alapon tudunk változást, javulást elérni – vélekedett Lánczos Benkő Tímea.

Lánczos Benkő Tímea stylist a PONT Pécs nevű üzletben már várja az új, kobaltkék darabokat 

Elmondta továbbá, hogy habár a kék jelenleg egyértelműen a férfiak színe, ez nem volt mindig így. Ha kicsit visszatekintünk az időben, láthatjuk, hogy a nőket sokszor kékbe öltöztették a víz, az áramlás, a nyugalom színébe, mondta.

– Ez az 1900-as évek elején változott meg, mikor divatba jött a rózsaszín és a piros a hölgyek körében, akik ezekben az erőteljesebb árnyalatokban magabiztosabbnak akartak tűnni a kor kihívásai miatt. Ekkor a kéket egyszer csak a férfiak hordták inkább. Azt gondolom, a nőknek ma azonban nagy szüksége van arra, hogy megéljék azt a nyugalmat, nőies lágyságot és visszafogottságot, melyet a kék áraszt – így a szakember.

Hozzátette, természetesen a kék – ahogy minden más szín sem – nem állhat jól mindenkinek, ezért nem feltétlenül a divatot kell követnünk az öltözködésben, hanem azt hordani, amiben jól érezzük magunkat és önmagunk tudunk maradni.

Leatrice Eiseman, a Pantone ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, a kék szín a hatalmas és végtelen esti égboltra emlékezteti, és arra ösztönöz, hogy a nyilvánvaló mögé nézzünk. Az elegáns és időtlen kék árnyalat a vállalat szerint „békét és nyugalmat ad az emberi szellem számára”.

[su_note note_color=”#194052tcx”]A Pantone Kft. festékgyárat legjobban a Pantone Színazonosító Rendszerről ismerik, ami a gyár által szabadalmaztatott színtér. Az ennek megfelelő színezékeket különböző iparágak használják, főként a textilipar és a nyomdaipar. A Pantone évente kiadja az év színét, melyhez a különböző iparágak általában alkalmazkodnak termékeiket illetően. [/su_note]