Varázslatos babaházakat készít a pécsi anyuka

Varázslatos babaházakat készít a pécsi anyuka

Szinte kizárólag természetes alapanyagból, elsősorban fából alkotja meg saját tervezésű, részletgazdag, egyedi stílusú házikóit Marosy Andrea. A jelenleg gyesen lévő kétgyermekes anyuka ráadásul gyermekbarát festékekkel dolgozik, és minden egyes kis elemet maga készít kézzel, amikor saját porontyai éppen alszanak. Babaházaival nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy felhívja a szülők figyelmét a közös játék örömére és hasznosságára. 

Marosy Andrea kisebbik gyermeke születésekor lányos játékot keresett a baba számára, hiszen a nagy tesó fiú, így otthon inkább a fiús kellékek domináltak addig. Az anyuka azonban hiába kutatott az ideális babaház után, végül a barkácsolás mellett döntött, aminek egyébként is nagy hagyománya volt a családjában. Addig alakítgatta a játékot, míg az bármilyen nemű és szinte akármilyen korosztályú gyermeknek megfelelő lett. Azóta több megrendelése volt, vagyis már nem csak saját gyerekei élvezhetik az anyuka keze munkájának gyümölcsét.

– Azért választottam ezt a visszafogottabb stílust és a barátságos, de nem lányos színeket, hogy akár kisfiúknak is jó játék legyen egy-egy általam készített kisház. Sőt, az édesanyák is kiélhetik a mozdítható minibútorokkal lakberendezési vágyaikat. A házikó alapvetően 3 éves kortól ajánlott a kisebb elemek miatt, viszont észreveszem már a kétéves kislányomon is, hogy előszeretettel játszik a mozdítható-nyitható apró bútorokkal. Ezzel pedig nagyon jól fejleszti a finommotorikus készségeit. A szerepjátékok, mint a babázás is, sok további képességet fejlesztenek, viszont sajnos mostanság kiszorulnak a kicsiknél. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy ezek visszatérjenek a köztudatba – nyilatkozta lapunknak Marosy Andrea.

Hihetetlen, mennyire realisztikusak és részletgazdagok a legkisebb tárgyak is a babaházban

A legtöbb házikót egyelőre Pécsett rendelték meg, de már az ország más részeiből is érkeztek felkérések a pécsi anyukához. Egy-egy babaház elkészítése több hétbe is telhet, hiszen saját családjától tudatosan nem vesz el időt az egyelőre még csak hobbiszinten barkácsoló édesanya. Tervei szerint a későbbiekben különböző kivitelezésekben lehet majd kapni a teraszon kialakított barkácssarokban alkotott játékokat: teljes házat funkcionális bútorokkal, házat nem mozgatható bútorokkal, egy-egy szobát, sőt csak házalapot is szeretne készíteni a jövőben.

Habár nem olcsó a pécsi kisház, az interneten kapható – nem kézzel készült és sokszor silányabb minőségű – babaházak sem maradnak el tőle árban